Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu är starten på nya Harry Potter i Sverige

Harry Potter (Jamie Parker) med Hermione (Noma Dumezweni) och Ron (Paul Thornley) i Jack Thornes hyllade uppsättning av "Harry Potter and the Cursed Child" på Palace Theatre i London.
Foto: Manuel Harlan
Den nya berättelsen börjar där den sjunde boken slutar, när Harry Potter är vuxen och vinkar av sonen Albus som ska börja sitt första skolår.
Foto: Manuel Harlan
Jessika Gedin och hennes mamma Lena Fries-Gedin.
Foto: ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
JK Rowling.
Foto: Wuf / Splash News / WUF / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS

Den föräldralöse pojken som för 19 år sedan hämtades upp av Hogwarts Express på plattform 9 och tre fjärdedelar har tagit världen med storm.

I dag kommer den åttonde Harry Potter-berättelsen på svenska.

– Mamma och jag har haft otroligt kul när vi har översatt. Vi har först lagt pannorna i djupa veck och sedan highfivat varandra, säger "Babel"-programledaren Jessika Gedin, som tillsammans med Lena Fries-Gedin översatt.

Mor och dotter hade bara en månad på sig att översätta pjäsmanuset "Harry Potter and the cursed child" från engelska till svenska och det var just därför som Lena Fries-Gedin som översatt alla tidigare Harry Potter-böcker denna gång behövde hjälp.

– Jag tjatade på mamma att hon måste ta uppdraget och att jag skulle få hjälpa till, berättar Jessika Gedin.

Den nya boken, "Harry Potter och det fördömda barnet", såldes i två miljoner exemplar i USA under de två första dagarna på marknaden i somras och slog den tidigare rekordhållaren "Femtio nyanser av honom" från 2012.

Boken bygger på ett teatermanus av J.K. Rowling, Jack Thorne och John Tiffany och börjar med att Harry Potter är 37 år gammal och som överarbetad anställd på Trolldomsministeriet ska följa sin son Albus till Hogwarts internatskola.

Slutsåld i London

Pjäsen, som visas på Palace Theatre i London, är slutsåld ända fram till december nästa år och biljetter på svarta börsen kan kosta 66 000 kronor.

Vid premiären i London frågade nyhetsbyrån Reuters JK Rowling om pjäsen utgjorde en ny fas i berättelserna om Harry Potter.

– Han åker på en lång resa i dessa två pjäser och sedan tänker jag att, tja, då tror jag att vi är färdiga. Jag är glad över att se att det här förverkligades så himla bra, men nej, Harry är färdig nu, svarade den prisbelönta författarinnan.

Jobb dygnet runt

Nya boken

Expressens kritiker Martina Montelius konstaterade då den engelska utgåvan av boken släpptes för några månader sedan att "manuset faktiskt inte är så dumt".

Översättaren Jessika Gedin:

– Vi har jobbat dygnet runt. I vanliga fall är det ett ensamt arbete att översätta, men nu har vi haft sittningar tillsammans och läst högt och redigerat varandras texter, även om det är mamma som är huvudöversättare och har sista ordet, säger hon.

Läs utdrag här

Harry Potter och det fördömda barnet

DEL ETT, FÖRSTA AKTEN, SCEN ETT

KING'S CROSS

En livlig och myllrande station, fullpackad med folk som försöker resa åt olika håll. Mitt i jäktet och trängseln skramlar två stora burar ovanpå två fulllastade bagagevagnar som skjuts på av två pojkar, James Potter och Albus Potter. Deras mamma, Ginny, följer strax efter dem. En trettiosjuårig man, Harry, bär sin dotter Lily på axlarna.

albus

Pappa. Han tjatar om det hela tiden.

Harry

James, lägg av nu!

james

Jag sa bara att han kanske hamnar i Slytherin. Och det kanske han gör, och ... (undviker sin pappas ilskna blick) det är inget fel med det.

albus (tittar upp på sin mamma)

Ni skriver väl till mig?

ginny

Varenda dag om du vill.

albus

Nej. Inte varenda dag. James säger att de flesta bara får brev hemifrån så där en gång i månaden. Jag vill inte ...

harry

Vi skrev till din bror tre gånger i veckan förra året.

albus

Va? James!

albus tittar anklagande på James.

ginny

Ja. Du kanske inte ska tro på allt han berättar om Hogwarts.

Han gillar att skoja, din bror.

james (med ett brett leende)

Snälla, kan vi gå nu?

albus ser på sin pappa och sen på sin mamma.

ginny

Det enda du behöver göra är att gå rakt emot väggen mellan perrong nio och tio.

lily

Å, vad det här är spännande!

harry

Stanna inte och var inte rädd för att du ska krascha in i spärren, det är väldigt viktigt. Om man är nervös är det bästa att ta fart och springa rakt in i den.

albus

Jag är beredd.

harry och lily greppar tag i albus bagagevagn - ginny håller fast i james vagn - och tillsammans rusar hela familjen rakt in i väggen.

Översättning: Lena Fries Gedin och Jessika Gedin

Förlag: Rabén & Sjögren

© HPTP Artwork ™ & © HPTP. Harry Potter ™ WBEI

Harry Potters ”mamma” adlad av drottningen

Fantasyböckerna har översatts till 73 språk och sålts i över 450 miljoner exemplar.

Författaren JK Rowling har av drottning Elizabeth II utnämnts till officer i Brittiska Imperieorden och fått en astroid uppkallad efter sig. Hon är hedersdoktor vid Harvard-universitetet och står på Forbes lista över världens miljardärer.

Rowling är väldigt engagerad i välgörenhet och skänker bland annat pengar till organisationen "Comic relief" (som samlar pengar till behövande i Afrika och i Storbritannien) Skottlands multipel sklerosförening och "Läkare utan gränser".

Böckerna handlar om den föräldralöse Harry Potter som har vuxit upp hos sin döda mors släktingar, den stränga familjen Dursley. Elva år ung får han reda på att han är trollkarl och att han ska börja på den magiska internatskolan Hogwarts. Och väl där blir han en nyckelfigur i kampen mot den onde lord Voldemort.

Här är böckerna med svensk titel, första utgivningsdatum och, inom parentes, utgivningsår på svenska:

"Harry Potter och De Vises Sten", 26 juni 1997 (1999).

"Harry Potter och Hemligheternas Kammare", 2 juli 1998 (2000).

"Harry Potter och Fången från Azkaban", 8 juli 1999 (2001).

"Harry Potter och Den flammande bägaren", 8 juli 2000 (2001).

"Harry Potter och Fenixorden", 21 juni 2003 (2004).

"Harry Potter och Halvblodsprinsen", 16 juli 2005 (2005).

"Harry Potter och Dödsrelikerna", 21 juli 2007 (2007).

"Harry Potter och det fördömda barnet", 31 juli 2016 (13 oktober 2016).

Nya boken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.