Tore Forsberg, legendarisk kontraspionagechef på Säpo och den förre sovjetiske översten Boris Grigorjev har lekt katt-och-råtta med varandra många gånger. Men i dag är de bästa kompisar och har skrivit en bok ihop om sin tid som spioner.
Tore Forsberg, legendarisk kontraspionagechef på Säpo och den förre sovjetiske översten Boris Grigorjev har lekt katt-och-råtta med varandra många gånger. Men i dag är de bästa kompisar och har skrivit en bok ihop om sin tid som spioner.

Nu är spionerna bästa vänner

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. I många år lekte de katt-och-råtta-lek och gjorde allt för att lura varandra.
Råttan var den sovjetiske spionen och KGB-översten Boris Grigorjev, 65.
Ständigt jagad av "katten", Tore Forsberg, 73, chef för Säpos kontraspionage.
Nu är de bästa kompisar.
Ni kanske minns det kalla kriget, den sovjetiska ubåten U-137 som gick på grund i Karlskrona, ubåtsjakter i Stockholms skärgård, sovjetspioner i mystiska bilar... Överste Boris Grigorjev var en av dem som styrde de vilande agenterna och gäckade Säpo i fyra och ett halvt år.

Chef för kontraspionaget

I hälarna hade han Tore Forsberg, legendarisk kontraspionagechef på Säpo. Nu har de skrivit en bok ihop, "Spioner emellan" (Efron&Dotter Förlag) som i dag presenteras på bokmässan i Göteborg. Så det kan bli. Nu är de pensionärer. Tore sköter sin trädgård i Stockholmsförorten Enskede. Boris sitter med hustrun i sin Moskvatrea, läser svensk historia och lyssnar på musik. Tillsammans garvar de åt sina hyss, ty det mesta är preskriberat. - Boris kom till Stockholm i juni 1977. Jag hade ögonen på honom från nästan första dagen, säger Tore. 1981 gick U-137 på grund i Karlskrona skärgård. - Vi visste att Boris och de andra ryssarna åkte till Karlskrona och tog in på Hotell Aston, så vi följde efter och fick rum i samma korridor. Men när jag såg alla journalister flyttade jag längre bort. Jag var ju hemlig och ville inte komma på bild, säger Tore. - Vi hade rummen 13 och 14, säger Boris. Minns du vad kvinnan i receptionen hette? - Nä, ingen aning. - Gunilla, skrattar Boris. Tore Forsberg säger: - Jag hade ett enkelt jobb. Boris kunde inte göra något skumt, han var hela tiden omringad av journalister och svenska militärer.

Pågick i fyra år

Katt-och-råtta-leken pågick i fyra och ett halvt år, dag ut och dag in. - Boris var duktig på att skaka av sig oss som skuggade honom inför hans hemliga möten med agenterna. Han snurrade alltid omkring i bil i fyra, fem timmar. Och plötsligt kunde han parkera bilen och springa ned i tunnelbanan. Då var vi rökta, säger Tore. - När jag var skuggad kände jag mig trygg - då visste jag var ni fanns. Men såg jag ingen skugga mig blev jag orolig. Jag hade ju ett stort ansvar - männen jag träffade riskerade ju livstids fängelse, säger Boris Grigorjev.

Hemligheter kvar

De kan inte prata om allt; i spionbranschen finns det vita och svarta frågor. Om U-137 var kärnvapenbestyckad? Svart fråga. Boris Grigorjev hade bara manliga agenter gömda i Sverige. - Det är svårt att jobba med kvinnliga kontakter - det blir oftast känslor och kärlek med i spelet, då kan allt spricka. Kvinnor som knyts rekryteras ofta sängvägen, säger Boris Grigorjev. Har du värvat svenska kvinnor sängvägen? - Svart fråga, skrattar Boris Grigorjev.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag