Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Alastair GrantHär visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Alastair Grant
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Alastair Grant
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Chris JacksonHär visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Chris Jackson
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Chris Jackson
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: John StillwellHär visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: John Stillwell
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: John Stillwell
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Tim Rooke/Rex ShutterstockHär visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Tim Rooke/Rex Shutterstock
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Tim Rooke/Rex Shutterstock
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Matt DunhamHär visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Matt Dunham
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Matt Dunham
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången.Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången.
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången.
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Kirsty WigglesworthHär visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Kirsty Wigglesworth
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Kirsty Wigglesworth
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Kirsty WigglesworthHär visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Kirsty Wigglesworth
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Kirsty Wigglesworth
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / TtHär visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Tt
Här visar paret upp den nyfödda dottern för första gången. Foto: Facundo Arrizabalaga / Epa / Tt

Nu är prinsessans namn bestämt

Publicerad

Nu är det bestämt.

Kate Middletons och prins Williams dotter ska heta... Charlotte Elizabeth Diana.

Det är en hyllning till prinsessan Diana som dog, bara 36 år gammal, i en biltunnel i Paris 1997.

Charlotte Elizabeth Diana är den fjärde i den brittiska tronföljden efter farfar prins Charles, pappa William och storebror Georg.

Hon föddes i lördags på S:t Maryd sjukhus i London och vägde 3,7 kilo.

Barnet kommer att tituleras Hennes kungliga höghet prinsessan Charlotte of Cambridge.

– Diana är ett självklart namn. Prins William kan på det här sättet hedra sin mamma och göra sin Dianas namn odödligt i det brittiska kungahuset, säger Expressens hovreporter Johan T Lindwall.

Lindwall skrev, efter nedkomsten, att flickebarnet sannolikt skulle få båda namnen Diana och Elisabeth.

Och:

"Kom ihåg var ni läste det först..."

Karnevalsstämning när storebror föddes

Claudia Joseph, författare till boken "William och Kates Storbritannien":

– Prins George kan förvänta ett liv i "plikt och ansvar." Hans syster kommer att ha ett mer bekymmersfritt liv, men å andra sidan lever vi i en värld besatt av utseende. Nästan varje kvinna är numera ständigt under kontroll.

Den kungliga födelsen hälsades med en explosion av rosa, som Tower Bridge och andra landmärken London badade i lila ljus.

När storebror George föddes för knappt två år sedan var det karnevalsstämning i London, vilket Expressen skildrade.

Kungliga historikern Robert Lacey säger till nyhetsbyrån AP att prinsessor möter en annan börda än prinsar.

– Det finns så mycket bestående sexistiska kommentarer, sade han. Det är fortfarande legitimt för medier - och sociala medier ännu mer - att kommentera kvinnans klädsel och utseende.

Infört nya regler

För fyra år sedan bestämde Storbritannien och de 15 före detta kolonierna som har drottning Elizabeth som statschefatt införa nya regler som ger flickor samma status som män i successionsordningen.

Det tog flera år att ändra stadgarna, några av dem flera hundra år gamla. Lagen om successionen till kronan trädde i kraft i mars, en månad innan den nya prinsessan föddes.

Men det är storebror som en dag kan bli kung.

Drottning Elizabeth II och hennes syster prinsessan Margaret utbildades hemma, men den nyfödda prinsessan kan räkna med att mingla med icke-kungligheter på en vanlig - men dyr - privatskola, gå på universitet och ha en egen karriär.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag