På måndagskävllen visade Phil Schiller upp arvtagaren till Iphone 3G. Telefonen Iphone 3GS ser snarlik ut men är fylld av nyheter under skalet och släpps den 19 juni bland annat i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Foto: Jeff Chiu
På måndagskävllen visade Phil Schiller upp arvtagaren till Iphone 3G. Telefonen Iphone 3GS ser snarlik ut men är fylld av nyheter under skalet och släpps den 19 juni bland annat i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Foto: Jeff Chiu

Nu är nya Iphone här

Publicerad
Uppdaterad
Till sist kom det - en kamera med videofunktion på Iphone.
Apple presenterade nyheten på måndagskvällen och sänkte samtidigt priset på den gamla Iphonemodellen 3G.
Namnet på den nya? Iphone 3G Speed.
Det har länge spekulerats i att Apple skulle presentera en ny Iphone på företagets utvecklarkonferens som inleddes i San Francisco på måndagen.
Kring klockan 21 svensk tid visade Phil Schiller mycket riktigt upp arvtagaren till Iphone 3G. Telefonen Iphone 3GS ser snarlik ut men är fylld av nyheter under skalet och släpps i Sverige den 9 juli. I USA hamnar den i affärerna redan den 19 juni.
Helt ny hårdvara gör den kommande telefonen mellan två och tre gånger så snabb som sin föregångare enligt Apple.

199 dollar

Den kommer finnas i en 16 gigabytes och en 32 gigabytesversion och Apple utlovar ett batteri med längre livslängd.
I USA kommer 3GS kosta 199 dollar för den mindre varianten och 299 för den större.
Andra nyheter är en helt ny kamera på 3 megapixlar med autofokus som även kan spela in video.
Den nya telefonen kommer vara röststyrd. Användaren kan be telefonen att ringa upp någon i telefonboken men också att spela upp en viss låt eller fråga vad låten heter och få svar av sin Iphone.
Arvtagaren 3GS har även en inbyggd digital kompass, stöd för datakryptering och blir Apples mest miljövänliga telefon hittills.

100 nya funktioner

Den nuvarande Iphone 3G kommer finnas kvar i 8 gigabytesversionen och får priset sänkt till 99 dollar i USA. Priset sänks omedelbart från och med måndag.
Vid samma konferens berättade Phil Schiller också om det nya operativsystemet Iphone 3.0. Operativsystemet släpps i hela världen den 17 juni, funkar både på 3G och 3GS och blir gratis.
Iphone 3.0 lägger till 100 nya funktioner, bland annat möjlighet att skicka MMS och att radera all information i telefonen om den blir stulen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag