26,1 % Anna Kinberg Batras och Moderaternas väljarstöd i den senaste opinionsmätningen. Foto: Sven Lindwall26,1 % Anna Kinberg Batras och Moderaternas väljarstöd i den senaste opinionsmätningen. Foto: Sven Lindwall

26,1 %

Anna Kinberg Batras och Moderaternas väljarstöd i den senaste opinionsmätningen.

 Foto: Sven Lindwall
25,9 % Stefan Löfvens och Socialdemokraternas väljarstöd i den senaste opinionsmätningen. Foto: Sven Lindwall25,9 % Stefan Löfvens och Socialdemokraternas väljarstöd i den senaste opinionsmätningen. Foto: Sven Lindwall

25,9  %

Stefan Löfvens och Socialdemokraternas väljarstöd i den senaste opinionsmätningen.

 Foto: Sven Lindwall

Nu är Moderaterna ikapp S – och förbi

Publicerad

Socialdemokraterna fortsätter tappa i väljaropinionen.

Partiet gör sin tredje sämsta mätning någonsin – stödet för regeringspartierna och Vänsterpartiet är rekordlågt. Det visar Demoskops väljarbarometer.

Moderaterna är nu större än Socialdemokraterna.

– Jag läser in en otålighet i de här siffrorna, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

Motgångarna för regeringen fortsätter i opinionsundersökningarna. I Demoskops senaste mätning är stödet för Socialdemokraterna rekordlågt.

25,9 procent, en nedgång med 1,8 procentenheter, är den tredje lägsta nivå som Demoskop uppmätt för S – trots viss uppmärksamhet från partiets kongress i Västerås i slutet av maj.

Samtidigt ökar Moderaterna marginellt sitt stöd till 26,1 procent, och går därmed om S.

Och trenden är tydlig.

I Demoskops majundersökning backade S med 0,6 procentenheter, samtidigt som M går framåt med 0,8 procentenheter. I Novus majundersökning backar S med 1,3 procentenheter, samtidigt som M går fram med en halv procentenhet.

"Vill ha förändring"

Carin Jämtin (S) poängterar att det har varit en unik situation då regeringen styrt på någon annans budget.

– Det man kan läsa in i alla opinionsmätningar som publicerats är att svenskarna vill ha förändring. Man vill ha satsningar på fler jobb, på skolan och på välfärden. säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Men S-märkta statsvetaren Marja Lemne tycker att det är en dålig ursäkt.

– Att man regerar med alliansens budget innebär inte att man inte kan komma med konkreta förslag. Även om de inte kan genomföras genast, säger hon.

Hon tycker att trenden för S är tydlig.

– Det står och stampar. Det kommer inte loss. Nu backar man alltså något, samtidigt som Moderaterna ökar litegrand, konstaterar hon.

"Behövs konkret politik"

Det som S-väljarna efterlyser är konkreta förslag, menar Marja Lemne. Och det gäller alla partier.

– Man ska inte underskatta väljarna. Vi har en högre utbildningsnivå än någonsin och man är van att söka information. Det behövs konkret politik. Hur och vad, säger Lemne.

Allianspartierna får 41,8 procent i mätningen, dock med ett parti som återfinns under riksdagsspärren på fyra procent.

– Det är andra månaden i rad alliansen är förbi de rödgröna och avståndet har ökat, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Inga förändringar i statistiken är statistiskt säkerställda. Men enligt Lindbom är siffrorna ändå klart intressanta.

– Tendenserna är väldigt tydliga i ett längre lopp. För att ta ett exempel: Socialdemokraternas siffror för juni är en signifikant skillnad mot hur det såg ut i mars.

För Moderaterna innebär Socialdemokraternas tapp i opinionen att man numera är Sveriges största parti i opinionen. Senast det skedde var i december 2012 när M fick 33,5 procent och S fick 32.

– Det är valdagen som räknas naturligtvis, säger partiledaren Anna Kinberg Batra (M) när hon får höra om resultatet.

– Men vi har ju sett den senaste tiden att det är många som är besvikna på Stefan Löfven för att han sviker löften och för att han inte har svar på Sveriges utmaningar om hur jobben ska bli fler.

Kristdemokraterna är i mätningen tillbaka under riksdagsspärren, med ett stöd på 3,7 procent av väljarna. Partiet har i de flesta av Demoskops mätningar fått stöd av färre än fyra procent av väljarna sedan valet 2006.

Valet av Ebba Busch Thor som ny partiledare efter Göran Hägglund har alltså inte gett någon omedelbar effekt i opinionen.

SD tangerar i mätningen sin högsta nivå i opinionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag