Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu är Moderaterna ikapp S – och förbi

26,1 %Anna Kinberg Batras och Moderaternas väljarstöd i den senaste opinionsmätningen.
Foto: Sven Lindwall
25,9  %Stefan Löfvens och Socialdemokraternas väljarstöd i den senaste opinionsmätningen.
Foto: Sven Lindwall

Socialdemokraterna fortsätter tappa i väljaropinionen.

Partiet gör sin tredje sämsta mätning någonsin – stödet för regeringspartierna och Vänsterpartiet är rekordlågt. Det visar Demoskops väljarbarometer.

Moderaterna är nu större än Socialdemokraterna.

– Jag läser in en otålighet i de här siffrorna, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

Motgångarna för regeringen fortsätter i opinionsundersökningarna. I Demoskops senaste mätning är stödet för Socialdemokraterna rekordlågt.

25,9 procent, en nedgång med 1,8 procentenheter, är den tredje lägsta nivå som Demoskop uppmätt för S – trots viss uppmärksamhet från partiets kongress i Västerås i slutet av maj.

Samtidigt ökar Moderaterna marginellt sitt stöd till 26,1 procent, och går därmed om S.

Och trenden är tydlig.

I Demoskops majundersökning backade S med 0,6 procentenheter, samtidigt som M går framåt med 0,8 procentenheter. I Novus majundersökning backar S med 1,3 procentenheter, samtidigt som M går fram med en halv procentenhet.

"Vill ha förändring"

Carin Jämtin (S) poängterar att det har varit en unik situation då regeringen styrt på någon annans budget.

– Det man kan läsa in i alla opinionsmätningar som publicerats är att svenskarna vill ha förändring. Man vill ha satsningar på fler jobb, på skolan och på välfärden. säger partisekreteraren Carin Jämtin.

Men S-märkta statsvetaren Marja Lemne tycker att det är en dålig ursäkt.

– Att man regerar med alliansens budget innebär inte att man inte kan komma med konkreta förslag. Även om de inte kan genomföras genast, säger hon.

Hon tycker att trenden för S är tydlig.

– Det står och stampar. Det kommer inte loss. Nu backar man alltså något, samtidigt som Moderaterna ökar litegrand, konstaterar hon.

"Behövs konkret politik"

Det som S-väljarna efterlyser är konkreta förslag, menar Marja Lemne. Och det gäller alla partier.

– Man ska inte underskatta väljarna. Vi har en högre utbildningsnivå än någonsin och man är van att söka information. Det behövs konkret politik. Hur och vad, säger Lemne.

Allianspartierna får 41,8 procent i mätningen, dock med ett parti som återfinns under riksdagsspärren på fyra procent.

– Det är andra månaden i rad alliansen är förbi de rödgröna och avståndet har ökat, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Inga förändringar i statistiken är statistiskt säkerställda. Men enligt Lindbom är siffrorna ändå klart intressanta.

– Tendenserna är väldigt tydliga i ett längre lopp. För att ta ett exempel: Socialdemokraternas siffror för juni är en signifikant skillnad mot hur det såg ut i mars.

För Moderaterna innebär Socialdemokraternas tapp i opinionen att man numera är Sveriges största parti i opinionen. Senast det skedde var i december 2012 när M fick 33,5 procent och S fick 32.

– Det är valdagen som räknas naturligtvis, säger partiledaren Anna Kinberg Batra (M) när hon får höra om resultatet.

– Men vi har ju sett den senaste tiden att det är många som är besvikna på Stefan Löfven för att han sviker löften och för att han inte har svar på Sveriges utmaningar om hur jobben ska bli fler.

Kristdemokraterna är i mätningen tillbaka under riksdagsspärren, med ett stöd på 3,7 procent av väljarna. Partiet har i de flesta av Demoskops mätningar fått stöd av färre än fyra procent av väljarna sedan valet 2006.

Valet av Ebba Busch Thor som ny partiledare efter Göran Hägglund har alltså inte gett någon omedelbar effekt i opinionen.

SD tangerar i mätningen sin högsta nivå i opinionen.

SÅ GICK DEMOSKOP-UNDERSÖKNINGEN TILL

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?).

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Undersökningsperiod: 27 maj till 3 juni 2015.

genomförda intervjuer: 1250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Inga statistiskt säkerställda förändringar i förhållande till förra månaden.

Partierna kommenterar NYA opinionsmätningen

SOCIALDEMOKRATERNA

Carin Jämtin, partisekreterare:

''Det finns stora förväntningar från väljarna som röstade bort alliansregeringen förra hösten: att regeringen ska ta tag i utmaningarna i skolan, arbetsmarknaden och i välfärden. Detta har regeringen börjat göra men kommer att kunna göra på riktigt när vår budget sitter på plats, och det är först till hösten. Så jag läser in en otålighet i de här siffrorna."

VÄNSTERPARTIET

Aron Etzler, partisekreterare:

''Vi fortsätter gå uppåt och vi väntar oss att öka mer. Vi har gjort några bra förhandlingar med regeringen. Det gäller bland annat vinster i välfärden och gratis mediciner för barn och glasögon. Vi har inflytande både som det och i vår oppositionsroll, vilket märks bland annat i Saudiaffären."

MILJÖPARTIET

Anders Wallner, partisekreterare:

''I regel är så att partierna i regeringsposition backar inledningsvis i en mandatperiod. Det har vi varit förberedda på. I och med att det varit stormigt med budget och diskussionen om extraval så förstår jag nedgången. Men jag tror att det kan vända när vår budget börjar gälla."

MODERATERNA

Anna Kinberg Batra, partiledare:

''Vi har bara börjat. Nu ska vi visa svenska folket att vi har bättre förslag för jobb och framtid och att vi har en svag regering som behöver bytas ut. Vi har ju sett att många är besvikna på Löfven för att han sviker löften och för att han inte har svar på Sveriges utmaningar."

CENTERPARTIET

Michael Arthursson, partisekreterare:

"Jag tror att resultatet dels beror på att vi har en tydlig oppositionspolitik, framför allt i jobbfrågan. Det andra är att det är många som är imponerade av Annie Lööfs ledarskap, det får vi många signaler om. Resultatet betyder att vi får ta ett allt tydligare ansvar som oppositionsparti."

FOLKPARTIET

Maria Arnholm, partisekreterare:

''Folkpartiet gjorde ett mycket dåligt valresultat. Vi lyckades inte vinna väljarnas förtroende. Vi har tagit dessa signaler på allvar och nu har vi påbörjat ett genomgripande förändringsarbete. Vi vill förändra Sverige i en mer liberal riktning och stärka förtroendet bland väljarna.

KRISTDEMOKRATERNA

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare:

''Vi har en resa att göra för att lyfta våra siffror. Kristdemokraterna fortsätter att förbättra sin politik så att den svarar mot de utmaningar Sverige står inför.

SVERIGEDEMOKRATERNA

Richard Jomshof, partisekreterare:

''Det är klart att det är mycket glädjande. Varje gång partiet når ett positivt resultat i en undersökning gläder det oss och stärker partiet internt. Blivande sympatisörer som står i gränslandet för om de vill rösta på oss tror jag får lättare att ta det steget då vi är i ständig uppgång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.