Här anländer Löfven till partistyrelsemötet. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Här anländer Löfven till partistyrelsemötet. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Nu är Löfven på plats

Publicerad
Uppdaterad
Strax efter klockan halv nio anlände en fåordig Stefan Löfven till partistyrelsens möte på Fotografiska museet i Stockholm.
- Nu ska demokratin ha sin gång och sedan ska jag börja prata politik, sade han till de väntande journalisterna.

När Stefan Löfven anlände fick han frågan om varför han tackade ja.
- Jag tror så mycket på socialdemokratin och jag vet att vi behöver en stark socialdemokrati. Vi behöver en socialdemokratisk politik i Sverige och faktiskt i hela världen.
Partisekreteraren Carin Jämtin anlände klockan 8.20 till mötet.
- Det känns väldigt positivt, vi har fått väldigt positiva reaktioner från partiorganisationer hela landet på förslaget till ny ordförande.
TT: Kommer Stefan Löfven att bli vald i dag?
- Ja, det kommer han. Jag har inte hört något om att någon kommer att protestera.
Enligt Jämtin ska bara partiordförande väljas i dag, inte personer till posterna som gruppledare eller ekonomisk talesperson.
- Det är riksdagsgruppen som äger det, inte partistyrelsen, säger Jämtin.
TT: Blir det förändringar där?
- Nej, det tror jag inte, vi har duktiga företrädare på de posterna.
Carin Jämtin är inte oroad över av att Stefan Löfven inte delar partilinjen om att Sverige ska avveckla kärnkraften.
- Partiet har en mycket tydlig linje där och det är han medveten om. Han kommer att följa den socialdemokratiska energilinjen.

Är feminist

Ylva Johansson berättade innan mötet att hon arbetat med Stefan Löfven när det gäller välfärdsfrågor och att hon känner honom väl.
- Han har många goda ledaregenskaper och är en varm person som är omdömesgill. säger hon till Expressen.se.
- Det kommer att bli väldigt bra.
LO:s Wanja Lundby-Wedin sa att Stefan Löfven är en bra ledare med en tydlig ideologisk kompass. Hon tvivlar inte att han även kommer lyckas i jämställdhetsfrågor.
- I går på ett internt möte sa Stefan att han är feminist, och det är han också.
Lundby-Wedin tror att han kommer att sitta kvar på sin post efter kongressen 2013.
- Absolut, jag ser honom som ny statsminister.

Största glädjen sedan 1991

Sven-Erik Österberg anlände glad i hågen till mötet.
- Jag är jätteglad över att Stefan åtagit sig uppgiften. Jag känner en stor lättnad. Jag har inte varit så här glad sedan jag fällde en 18-taggare 1991.
Tommy Waidelich, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, sa innan mötet att han inte vet hur framtiden för hans egen del kommer att se ut.
- Jag räknar inte med något just nu, det är Stefans sak att avgöra. Han ska forma sitt lag nu. Men jag är riksdagsledamot och kommer att fortsätta jobba inom politiken.

"Båda fötterna på jorden"

Partiets gruppledare Carina Moberg förklarade att det känns jättebra med valet av Stefan Löfven.
- Han är en väldigt bra person. Nu kan alla ta nya tag och jobba framåt. Han är en person som står med båda fötterna på jorden och som inte är fastlåst i någon gruppering.
Moberg tror att Stefan Löfven kommer att vara väldigt viktig i arbetsmarknads- och tillväxtfrågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag