Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu är klackarna högre än någonsin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Genom tiderna har de symboliserat kvinnoförtryck, fåfänga och klassklyftor.
Men även makt, sex, lyx och status. Det finns få modeattribut som är mer laddade än de högklackade skorna.
Och vi har aldrig haft högre klackar än nu. Men efter ett decennium där klacken nått toppnivåer väntas trenden nu vända mot lägre höjder igen.

"Jag vet inte vem som uppfann klackarna, men alla vi kvinnor är skyldiga honom en hel del", sa Marilyn Monroe i ett bevingat citat. Hon är inte ensam, de obekväma skodonen hyllas ständigt av kvinnor och män världen över. Och det senaste decenniet har klackarna nått nya rekord. På 80-talet ansågs sjucentimeterspumps vara höga. I dag är stilettklackar på 12 centimeter vanligt.
- Vi har aldrig haft så höga klackar som nu. För några säsonger sedan var det så högt att modeller, som var vana vid höga klackar, snubblade på catwalken, säger Sara Winter, skoexpert på moderådet, över telefon direkt från Micam, den årliga skomässan i Milano.
Men även om de höga klackarna finns kvar, vänder trenden mot lägre klackar.
- Konsumenten eftersträvar ju komfort. Det har kommit väldigt mycket lågskor och blivit en mer varierad klackhöjd, rapporterar Sara Winter från Milano.
Platåsulan, som gjort det möjligt att gå i allt högre klackar genom att höjdskillnaden mellan tå och häl inte blir allt för stor, är på reträtt.
- Nu är spetsiga tår och lägre klackar heta. Och det är mycket retro, 20-, 40- och 60-tal. Taxklackarna är här igen, och även pompadourklacken, en kurvig klack som inte är så hög, säger hon.
Få modeattribut speglar tidsåldrar och samhällstendenser lika tydligt som skor och klackar. I det moderna vardagsmodet har klackskon inte funnits längre än knapp hundra år, men som fenomen är klackar är inget nytt påfund.
Om det verkligen var en man som först uppfann klacken som Marilyn Monroe var så övertygad om förtäljer inte historien, de första klackskorna skapades redan för tusentals år sedan.
- Under antiken bar egyptiska slaktare klackade träskor för att höja sig över blodet på marken. Och de mongoliska ryttarna satte klackar på stövlarna för att foten skulle sitta stadigt i stigbyglarna, berättar modeförfattaren Lotta Lewenhaupt.
Och klackar på skorna fanns tidigt på vitt skilda platser på jorden.
- De höga klackarnas historia visar hur universellt modet var även förr. Geishans styltskor, geta, är till exempel inte helt olika chopines, styltskor som bars av överklassen i Venedig på 1500-talet. De kunde vara en halvmeter höga och var förmodligen omöjliga att gå i vilket tydligt visade att bäraren inte tillhörde den kroppsarbetande klassen, säger Salka Hallström Bornold, modejournalist, medarbetare på Expressen kultur och redaktionschef på tidningen Form.
Men det var inte förrän den kortvuxna Katarina av Medici förde med sig högklackade skor i bagaget när hon 1533 skulle gifta sig med den blivande kungen av Frankrike som klackarna på allvar dök upp som fåfängans redskap.
- Hon var kort och behövde höja sig över mängden, av ren fåfänga. Men då blev högklackade skor högsta mode vid hovet, säger Lotta Lewenhaupt.
Senare skulle Ludvig XIV introducera den röda klacken, som endast fick bäras av kungen själv och vissa i hovet. Mäns och kvinnors hovdräkter var på den tiden lika, med mycket utsmyckningar, höga klackar, peruker och smink, och hovets män kom att bära högklackat ända fram till 1800-talet.
- Historiskt hänger höga klackar ihop med både kvinnoförtryck och hierarkiska samhällssystem. Klackar var, och är fortfarande, ett primitivt sätt att markera högre status genom att höja sig rent fysiskt över massan. Men de är också förknippat med kvinnans roll som kuttersmycke, säger Salka Hallström Bornold.
Jean-Jacques Rousseau beskrev på 1700-talet kvinnlighet som "konsten att bli betraktad". Kontrollen över kvinnor har ofta uttryckts genom kontroll över utseendet. Klackskon bär en dubbel roll, den kan både förtrycka och vara förtryckande.
På 1920-talet börjar "vanliga" kvinnor bära klackskor.
- Det har med modet att göra. När kjolarna blev kortare och man visade ben och fötter så betydde skorna väldigt mycket. Vanliga kvinnor hade inte högklackat tidigare. Konfektion innebar att kvinnor i allmänhet hade råd med moderiktiga kläder. Man behövde inte gå till sömmerskan, man kunde köpa dem på varuhusen. Och skorna följde med i den massproducerade tillverkningen, säger Lotta Lewenhaupt.
Även i dag kan klackar användas så som på 1500-talet i Venedig användes - för att visa status. Men som kvinnomarkör har högklackat fått en ny betydelse. I dag kan högklackat vara en maktdemonstration. USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice var nästan lika känd för sina vassa klackar som för sin skarpa hjärna. Höga klackar är i dag snarare synonymt med makt, kvinnlighet - och erotik.
Varierande klackhöjder kan inte förklaras av ekonomiska konjunkturer, men speglar ändå den tidsanda som råder. På 90-talet blev högklackat mer perifert igen. Tjejer hade sneakers och dr Martins eftersom musik och subkulturer hade en viktig plats. Men under 2000-talet vände det - klackhöjderna pumpades till max.
- Under 00-talet har klackarna egentligen aldrig slutat vara trendiga, vilket började med Tom Fords sexiga look för Gucci som slog igenom i slutet av 90-talet. Det långa håret, den korta partyklänningen och de superhöga klackarna - en könskonservativ stil som förkroppsligade de borgerliga värderingarnas återkomst, säger Salka Hallström Bornold.
Finansvärlden på 80-talet resulterade i ett polariserat, konservativt mode, där män skulle se ut som män och kvinnor som kvinnor. På 00-talet blev det bratskulturen som dominerade.
- Alla ville vara börsklippare igen. Det var första gången på länge som överklasskidsen blev trend-ledande. Jämför med 70-talet när även överklassen skulle klä sig i snickarbyxor och se ut som arbetarklass. På 00-talet var det tvärtom, säger Salka Hallström Bornold.
De konservativa värderingarna rimmade bra ihop med vurmen för högklackat. Samtidigt blev lyxmodet en folklig trend, alla skulle ha dyra jeans, designerväskor och slutligen drabbade trenden även skorna. Carrie Bradshaws grava Manolo Blahnik-skoberoende befästes i "Sex and the City" och fick unga tjejer att vilja lägga tiotusentals kronor på klackar från sko.gurus som Jimmy Choo och Christian Louboutin, vars röda sula rekordsnabbt blev en statussymbol, precis som på Ludvig XIV:s tid.
Höga klackar har varit en stark makrotrend, och kan hålla i sig. Men herrskon för damer har varit på gång i flera år, och spås komma stort till våren.
- Unisexmodet syns allt mer och det kommer mycket knytskor, brogueskor och loafers, säger Sara Winter.
I det nya decenniet har de skyhöga klackarna fått konkurrens av låga och mellanhöga.
- För klackskor är variationerna stora. Större än på länge, säger Sara Winter.

Kända klackälskare

Lill-Babs. Hennes vader och hälsenor har anpassat sig och blivit korta efter ett halvt sekel av klackgående. Helst går hon på smala klackar, och hon har berättat att hon använder klackskor även som tofflor. Bara när hon spelar golf väljer hon bort klackarna.


Prince. Han dansade loss i högklackat som ingen annan. Men det var varken artistens ringa längd på 157 centimeter eller 80-talstrenden som uppgavs vara skälet. "Jag har dem för att kvinnorna gillar dem", var hans stående argument.


Lady Gaga. En av världens största musikartister just nu, varsspektakulära skoval har skapat både trender och löpsedlar. Hur hon kan gå, och framför allt dansa i, de styltliknande skodonen flera decimeter ovan marken är och förblir ett mysterium för många.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.