Nu är fokus på pengar – inte om utnyttjande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens Irena Pozar läser polisens uppgifter om "det organiserade tiggeriet" med fasa.
Foto: Cornelia Nordström

Mellan min lägenhet och tunnelbanan brukar det sitta fyra personer som tigger. Vi vinkar till varandra varje morgon och har jag något i fickorna tömmer jag dem. De stör mig inte, men deras livsöden oroar mig.

Jag oroar mig för deras barn hemma i Rumänien, för att kvinnan jag vinkar till fryser och att någon ska sparka omkull hennes kopp.

Jag har själv sett det hända och det är inte sällan jag blir utskälld av förbipasserande när jag ger pengar. Jag bidrar tydligen till något hemskt.

Det finns nämligen uppgifter som tyder på att människorna som sitter på våra gator, som är lika mycket deras, är organiserade på ett olagligt sätt. Polisen i Hälsingland tror att de tiggande personerna i deras område står under hot och omsätter massor med pengar till högt uppsatta "ledare".

Jag läser polisens uppgifter med fasa. Dels inför tanken på de hot dessa människor utsätts för av människohandlare, och dels för de trakasserier tiggarna nu riskerar att möta från vanligt folk från gatan.

Det är viktigt att utnyttjande av utsatta människor utreds, men det enda polisen hittills sagt officiellt är följande: tiggande personer skjutsar varandra, bor tillsammans och samlar in pengar gemensamt.

Samtidigt trycker man på de "stora" belopp det rör sig om; tio miljoner kronor på ett år, fördelat på 150 människor, enligt polisens uppgifter. Cirka 5 500 kronor per månad och person.

Nu ligger fokus i stället på pengar - och inte längre om hänsynslöst utnyttjande. Fokus skiftar och det höga tonläget handlar om hur mycket dessa människor tjänar och hur de lurar till sig pengar. Men oavsett hur debatten låter handlar det i slutändan alltid om samma sak: att få bort tiggarna från Sveriges gator. Det är bara sättet man säger det på som ändras.

Rörligheten inom EU håller vi varmt om hjärtat, så länge det är rätt personer som rör sig fritt. Den europeiska drömmen om ett fritt folk verkar omfatta alla – utom de mest utsatta.

Självklart måste Rumänien se till att eliminera den systematiska diskrimineringen av romer. Men under tiden lever folk i misär och det är vår plikt att hjälpa dem. Ett bra sätt att göra det på är att se till att de kan försörja sig utan trakasserier och hot. Det står nämligen både vi och eventuella människohandlare för.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.