Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu är det klart - rökning förbjuds på krogen

Passa på att blossa på krogen nu - snart måste du fimpa för gott.
Rökare - nu är det kört.
Med förkrossande majoritet - 245 röster mot 45 -beslutade riksdagen på onsdagen att förbjuda rökning på restauranger och krogar från den 1 juni nästa år.
Sverge gör som Norge och Irland och förbjuder alltså rökning på krogen. Skillnaden är att i Sverige kommer restaurangerna få ha särskilda rökrum medan det i Norge, där rökförbudet införs om ett par veckor tvingas rökarna ut om de vill ta sig ett bloss. - En stor dag för det svenska hälsoarbetet! utbrast i stället Gabriel Romanus (fp), tidigare chef för Systembolaget och försäljningen av alkohol i Sverige. Bara moderaterna och någon enskild folkpartist kämpade mot regeringens förslag. - Ett kraftfullt slag i luften. Det går inte att beskatta eller förbjuda fram ett bättre och lyckligare liv, sade Carl-Axel Johansson (m). Han försäkrade att han delade ambitionerna att få ned det skadliga tobaksbruket, men framhöll att människor måste få ta ansvar för sina egna liv. Bättre arbetsmiljö Nu får äntligen restaurangpersonalen en bättre arbetsmiljö, framhöll Romanus och påminde om att den passiva rökningen skördar 500 liv om året. Oron för att rökförbudet ska skada restaurangnäringen, avfärdade han. Tvärtom pekar rapporter från Irland, som infört ett förbud, på motsatsen. Och trevligare har det blivit, försäkrade Gabriel Romanus. Även i Norge visar undersökningar att människor föredrar en rökfri miljö på krogen och den svenska folkhälsoministern Morgan Johansson har fått stöd av sin norske motsvarighet. - Jag gratulerar svenskarna, säger Norges hälsominister Dagfinn Höybråten till Dagbladet.no. - Jag har under en tid känt till att svenskarna arbetat för att få fram en lag om rökförbud. Jag och Morgan Johansson har diskuterat saken vid flera tillfällen, säger Höybråten. Rökrum tillåts Restaurangerna tillåts anordna särskilda rökutrymmen, enligt riksdagens beslut. Men det blir inte tillåtet att inmundiga någon form av förtäring i dessa lokaler, inte ens en kopp kaffe. Här tyckte Gabriel Romanus att riksdagen var litet väl hård. Ett litet lättare handtag, skulle nog öka acceptansen för rökförbudet, trodde han. Partivännen Ulf Nilsson (fp) undrade om det blir tillåtet att ta med egna halstabletter. Lockelse Gunnar Andrén, också han folkpartist, tillhörde de få icke-moderater som argumenterade mot rökförbudet. - Det skapar en lockelse att överträda förbudet, varnade han. Socialdemokraten Martin Nilsson avfärdade det argumentet och undrade om förbudet att slå sina barn lockar många föräldrar att slå ungarna. Vänsterpartisten Gunilla Wahlén utropade alla till vinnare med riksdagens beslut. Nu är det dags att gå vidare, varnade hon. - Det behövs fler rökfria zoner, vi vill att alla offentliga miljöer blir det, till exempel lekplatser, utomhusbad, parker och festivaler, sade hon. Den för rökare hotfulla utvecklingen avvisades emellertid av riksdagen med 254 röster mot 35.

Obehöriga äga ej tillträde: Här är Sveriges första gated community

Innanför muren på småländska idyllen: “Vill inte ha folk som kör in här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.