Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Årets mammor hyllades vid Mammagalan i Kanal 5

Mammagalan i Kanal 5 leds av Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Foto: MAGNUS RAGNVID / KANAL 5 / MAGNUS RAGNVID

Ludmilla Rosengrens, 49, 14-åriga dotter tog livet av sig.

Sedan dess har mamman vigt sitt liv åt att försöka förhindra självmord i organisationen Suicide Zero.

På mors dag fick hon – och två andra mammor – Expressens nyinstiftade Stora mammapriset.

Det blev en känsloladdad kväll när den första Mammagalan någonsin ägde rum på söndagskvällen. Kanal 5 sände galan tillsammans med Läkarmissionen från anrika Berns i Stockholm – och den leddes av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.

Kvällen inleddes med att de två programledarna deltog i ett stort mammamedley tillsammans med Tess Merkel, Hanna Hedlund och Lina Hedlund. Under kvällen uppträdde även Robin Bengtsson med sin singel "Day by day" och Carola Häggkvist hyllade Barbro "Lill-Babs" Svensson genom att sjunga hennes låt "Du är publiken".

 

LÄS MER: Vänner och familj sörjer Lill-Babs 

 

När Sofia Wistams, Lina Hedlunds och Roy Fares reportageresor med Läkarmissionen spelades upp syntes flera blanka ögon i publiken.

Känslosamt under Stora mammapriset

Men mest känslosamt blev det när Stora mammapriset ut.

Då grät flera personer öppet.

Stora mammapriset är ett nytt pris med syftet att synliggöra de mammor som bär upp världen. Expressens läsare skickade in hundratalas nomineringar, där elva mammor gick till final – och tre till slut vann pris. 

I juryn för Stora mammapriset sitter Lars Lindström, Kristin Kaspersen, Amelia Adamo, Özz Nûjen och Pernilla Wahlgren (ej med på bilden). Foto: OLLE SPORRONG

– Vi är stolta att kunna dela ut Stora mammapriset till tre kvinnor som, var och en på sitt sätt, gör skillnad för många barn och ungdomar, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

 

SE OCKSÅ: Hyllningarna till mamma: "Ser upp till henne" 

 

Han fortsätter:

– Mammagalan uppmärksammar det viktiga arbete mammor och modersgestalter – världen över – gör varje dag. Detta går i linje med kvällstidningens själ och skäl. Därför känns det extra roligt att kunna dela ut Expressens nyinstiftade pris i det här sammanhanget.

Hjälper fattiga barnfamiljer i Malmö

Kvällens första vinnare blev Natalia Bosak Gomes, 32. Hon växte upp under tuffa förhållanden – och tvingades som ung snatta mat för att överleva.

Hon är fortfarande rädd att hon, hennes barn eller grannars eller vänners barn ska behöva gå hungriga.

 

LÄS MER: 7 anledningar till varför mamma helt enkelt är bäst 

 

Natalia Bosak Gomes har därför startat organisationen Donationer i Malmö, DIM, som hjälper fattiga barnfamiljer med mat, kläder, hygienprodukter eller mediciner. Hon får pris för att hon "med värme och omtanke arbetar för att inga barn i Sverige ska behövs gå hungriga, ett engagemang i Sverige som inspirerar och borde fungera som ledljus för oss alla".

– Oavsett om det är i Kongo eller Malmö ska ingen behöva genomgå den svält som finns i världen, säger hon på galan.

Förlorade dotter – startade Suicide Zero

Vinnare nummer två blev Ludmilla Rosengren, 49.

Inom loppet av två år tog Ludmilla Rosengrens 14-åriga dotter Linnéa livet av sig och hon själv fick cancer. Efter det har hon vigt sitt liv åt att jobba med preventiva medel för att förhindra självmord – och var med och grundade den ideella organisationen Suicide Zero. Den arbetar för att öka kunskapen om självmord.

 

LÄS MER: Carolina Gynning gjorde statyetten – med mamma 

 

Ludmilla Rosengren prisas "för att hon med sällan skådad livskraft tagit sig igenom den djupaste av sorger. I dag hjälper och inspirerar hon andra att orka prata om självmord och psykisk ohälsa".

– Jag har förlorat Linnéa men räddat många andra liv och det är jag tacksam för, säger Ludmilla Rosengren på galan.

51 fosterbarn på 30 år

Kvällens tredje vinnare av Stora mammapriset blev fostermamman Ann Björkman, 60. Hon har tillsammans med sin make gett hem åt så många som 51 barn de senaste 30 åren.

 

LÄS MER: Det här är ”Stora mammapriset” 

 

När paret aldrig fick biologiska barn bestämde de sig för att bli fosterföräldrar i stället. Ann Björkman är väldigt barnkär och har genom åren sett många av barnen växa upp och bli vuxna och självständiga människor.

– Även om man har lite kan man alltid göra nåt, säger hon.

Nu prisas hon för att "under 30 år haft såväl sitt hus som sin famn öppen för att ta emot barn. Genom sitt arbete sprider hon gränslös kärlek och visar att det finns en plats för alla".

De tre mammorna vann var sin statyett, specialdesignade av mor och dotter Gynning, konstnärerna Carolina och Agneta. De fick också välja vilket av Läkarmissionens projekt de ville tilldela 100 000 kronor.

 

Motivering till Stora Mammapriset

”M som i modig. M som i mäktig. M som i mysig.

Alla har en mamma. Hon kan vara den som födde dig, hon som tog hand om dig, hon som är din förebild, hon som är en han. Moderlighet kommer i olika former, men alla har vi behövt en mamma för att bli den vi är.

Därför instiftar Expressen Stora mammapriset. För att fira och synliggöra de mammor som bär upp världen. Världen behöver fler mammor.”

 

EN MORSDAGSPRESENT SOM RÄDDAR LIV

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma under osäkra omständigheter. Hämta ett fint morsdagskort eller bli månadsgivare på läkarmissionen.se.

 

Live-published photos and videos via Shootitlive

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!