Anders Ygeman är nu vald till gruppledare för Socialdemokraterna. Foto: ARI LUOSTARINEN/TT / TT NYHETSBYRÅNAnders Ygeman är nu vald till gruppledare för Socialdemokraterna. Foto: ARI LUOSTARINEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman är nu vald till gruppledare för Socialdemokraterna.  Foto: ARI LUOSTARINEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu är Anders Ygeman vald till gruppledare

Publicerad

Nu har Anders Ygeman blivit vald som gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna. 

”Jag är glad för förtroendet och ser fram emot att tillsammans med andra partier i riksdagen bygga Sverige starkare”, säger han i ett pressmeddelande enligt TT. 

Under sommaren skakades regeringen av en kris efter uppifter om en IT-läcka hos transportstyrelsen. 

Flera ministrar ska ha känd till det men inte rapporterat vidare till statsministern. 

 

LÄS ÄVEN: 7 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen 

 

Allianspartierna valde efter ett möte med regeringen att väcka en misstroendeförklaring mot tre ministrar, Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist. 

I dag valdes Anders Ygeman, tidigare inrikesminister, till ny gruppledare för S.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Någon dag senare meddelade Stefan Löfven att Anders Ygeman får lämna posten som inrikesminister och Anna Johansson som infrastrukturminister.

Anders Ygeman är nu formellt vald

Peter Hultqvist fick däremot behålla posten som försvarsminister och Allianspartierna har meddelat att misstroendeförklaringen mot honom kvarstår – men att de väntar med att rösta om den till i höst. 

 

LÄS ÄVEN: Anders Ygeman gör comeback på musikfestival

 

Redan på pressträffen berättade Stefan Löfven att han kommer föreslå att Anders Ygeman blir gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna.

Nu är han formellt vald. 

Ledamöterna applåderade

Under eftermiddagen valde nämligen partiets riksdagsgrupp Anders Ygeman till posten.

Nyhetsbyråns TT:s reporter på plats rapporterar att S-ledamöterna applåderade när Ygeman lämnade salen och att han hade en stor bukett med rosor i famnen.

Efter mötet fick Anders Ygeman en bucket blommor.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressen har tidigare berättat att inrikesministern Anders Ygeman ska ha fått ett hemligt löfte av Stefan Löfven om att få göra en comeback i regeringen redan nästa år – om partiet vinner valet. 

1995 blev Anders Ygeman riksdagsledamot för första gången och under sin karriär har han bland annat varit ordförande för miljö- och jordbruksutskottet samt trafikutskottet. 

2014 utsågs han till inrikesminister.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag