Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NSA spionerade på kinesiska politiker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Visselblåsaren Edward Snowden står bakom uppgifterna.
Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras

NSA har lagt stor kraft på att spionera på Kina.

Bland annat har spionmyndigheten infiltrerat nätverksjätten Huawei och fått tillgång till mängder av e-post, en kundlista och källkoder.

Avslöjandet kommer dagen innan presidenterna Barack Obama och Xi Jinping ska mötas i Haag.

Uppgifterna publiceras av New York Times  och Der Spiegel som fått uppgifterna av visselblåsaren Edward Snowden. Den amerikanska regeringen har genomfört en omfattande spionageoffensiv mot kinesiska politiker och företag.

Enligt uppgifter från Edward Snowden, som alltså New York Times och tyska Der Spiegel tagit del av, var den förre presidenten Hu Jintao ett av målen.

Men det var framför allt nätverksjätten Huawei som NSA gav sig på. Enligt Der Spiegel lanserade underrättelsetjänsten 2009 en operation med kodnamn "Shotgiant" som riktade sig mot företaget.

Huawei har 150 000 anställda och omsätter nästen 30 miljarder dollar om året vilket gör dem till världens näst största nätverksföretag. De tillverkar bland annat telefoner och läsplattor liksom mobil infrastruktur, routers och kablar för fibernät.

NSA infiltrerade Huwaeis nätverk

En specialstyrka från NSA lyckades infiltrera Huwaeis nätverk och kopierade en lista på 1 400 kunder liksom interna dokument som bland annat handlade om utbildning för ingenjörer.

Enligt en topphemlig presentation från NSA lyckades anställda på myndigheten ta sig in i interna mejlarkiv och även få tag på källkoder till olika produkter.

Eftersom företaget skickade alla mejl via en server i huvudkontoret i Shenzhen, där USA hade infiltrerat nätverket, kunde NSA läsa en stor del av den e-post som skickades av de anställda.

NSA lyckades, enligt New York Times, få klart för sig hur företagets enorma routrar och digitala växlar arbetar; teknik som hanterar uppemot en tredjedel av jordens befolkning.

Samarbete med Vita huset och FBI

Operation "Shotgiant" genomfördes i samarbete med Vita husets underrättelsekoordinator och FBI. I ett av de läckta dokumenten beskrivs hotet från Huawei som unikt, skriver Der Spiegel.

Huawei beskrivs som en stor konkurrent till det amerikanska företaget Cisco. I de läckta dokumenten skriver NSA att det är viktigt att förstå hur Huawei arbetar inför framtiden. Nätinfrastruktur har länge kontrollerats av västerländska företag men nätverksjätten Huawei väntas snart kontrollera en allt större del av den information som skickas över nätet.

I ett uttalande till Der Spiegel kritiserar Huaweis talesperson Bill Plummer NSA spionage.

"Om det är sant så är det ironiskt då de gör samma sak mot oss som de alltid har anklagat Kina att göra genom oss", skriver han.

I morgon inleds ett toppmöte i Haag i Nederländerna om kärnkraftssäkerhet. Två av deltagarna är presidenterna Barack Obama och Xi Jinping. Edward Snowdens och tidningarnas avslöjanden just i dag lär inte förbättra stämningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.