NSA spårar miljontals mobiler över världen

Publicerad

WASHINGTON. USA:s underrättelsetjänst NSA kartlägger dagligen flera hundra miljoner mobiltelefoner världen runt, skriver Washington Post.

Tidningen har fått uppgifterna från avhopparen Edward Snowden som tidigare arbetat för NSA.

Fem miljarder registreringar

Enligt dokumenten hämtar NSA varje dag in närmare fem miljarder registreringar. De sänds till en databas som visar var hundratals miljoner mobiler finns.

Det NSA skapat är ett verktyg för massövervakning, skriver tidningen.

– Vi tar emot enorma mängder lokaliseringsdata genom att gå in på kablar som binder samman mobilnätverk globalt, säger en underrättelsekälla som inte uppger sitt namn men som har NSA:s tillstånd att tala med tidningen. Också data från miljontals amerikaner som reser utomlands med sina mobiltelefoner samlas in varje år.

Kan spåra över hela världen

Enligt tidningen kan NSA spåra mobiltelefoner över hela världen och kontrollera vilka andra mobiler de kommunicerat med.

NSA anser att det är nödvändigt med massövervakningen eftersom den ger upplysningar om vem misstänkta personer har kontakt med, vilka som reser på samma sätt som de och befinner sig på samma ställe.

"Är lagligt"

Den visar också vilka mobilägare som bor tillsammans i hotellrum, har gemensamma möten och besöker varandra i hemmet.

Representanter för amerikanska myndigheter säger till tidningen att programmet som samlar in uppgifterna är lagligt och utformat bara för att skaffa fram information om "utländska militanter" och andra "mål" som anses vara ett hot mot USA.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag