Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NSA spårar miljontals mobiler över världen

WASHINGTON. USA:s underrättelsetjänst NSA kartlägger dagligen flera hundra miljoner mobiltelefoner världen runt, skriver Washington Post.

Tidningen har fått uppgifterna från avhopparen Edward Snowden som tidigare arbetat för NSA.

Fem miljarder registreringar

Enligt dokumenten hämtar NSA varje dag in närmare fem miljarder registreringar. De sänds till en databas som visar var hundratals miljoner mobiler finns.

Det NSA skapat är ett verktyg för massövervakning, skriver tidningen.

– Vi tar emot enorma mängder lokaliseringsdata genom att gå in på kablar som binder samman mobilnätverk globalt, säger en underrättelsekälla som inte uppger sitt namn men som har NSA:s tillstånd att tala med tidningen. Också data från miljontals amerikaner som reser utomlands med sina mobiltelefoner samlas in varje år.

Kan spåra över hela världen

Enligt tidningen kan NSA spåra mobiltelefoner över hela världen och kontrollera vilka andra mobiler de kommunicerat med.

NSA anser att det är nödvändigt med massövervakningen eftersom den ger upplysningar om vem misstänkta personer har kontakt med, vilka som reser på samma sätt som de och befinner sig på samma ställe.

"Är lagligt"

Den visar också vilka mobilägare som bor tillsammans i hotellrum, har gemensamma möten och besöker varandra i hemmet.

Representanter för amerikanska myndigheter säger till tidningen att programmet som samlar in uppgifterna är lagligt och utformat bara för att skaffa fram information om "utländska militanter" och andra "mål" som anses vara ett hot mot USA.