Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NSA kan spionera via appar i mobiltelefoner

De amerikanska och brittiska säkerhetstjänsterna kan spionera på användare av vanliga appar som populära "Angry Birds".

Genom att använda säkerhetshål i apparna kan NSA och GCHQ ta reda på användarnas ålder, var de befinner sig och till och med sexuella preferenser.

Det framgår av nya hemliga dokument från visselblåsaren Edward Snowden, rapporterar The Guardian, New York Times och Pro Publica i samarbete.

NSA-SKANDALEN

Londontidningen The Guardian började i juni publicera avslöjanden om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen.

Källan visade sig vara 30-årige Edward Snowden, som jobbat åt en underentreprenör till NSA men hoppat av.

När uppgifter om det digra material han tagit med sig från NSA började publiceras i tidningar i västvärlden befann Snowden sig i Hongkong. Av rädsla för att föras tillbaka till USA, där han betraktas som spion, försökte han fly vidare, kanske till Latinamerika. Men han fastnade på flygplatsen i Moskva, och fick den 1 augusti ett års asyl i Ryssland.

I september framkom att Brasiliens och Mexikos statschefer personligen avlyssnats, vilket fick Brasiliens president Dilma Rousseff att ställa in ett statsbesök i USA.

I oktober blev det EU-bjässarna Frankrikes och Tysklands tur, med avslöjanden om utbredd avlyssning i Frankrike och spioneri mot förbundskansler Angela Merkel. (TT)

Den amerikanska spionmyndigheten NSA och dess brittiska motsvarighet GCHQ utnyttjar sociala medier och populära appar till mobiltelefoner för att kartlägga personer och samla in data om användare.

Säkerhetstjänsterna använder sofistikerad teknik för att utnyttja kommersiella appar som skickar information om användarna över internet.

I interna dokument från GCHQ, som visselblåsaren Edward Snowden gett till The Guardian, framgår det hur spionmyndigheterna gynnas av övergången till smarta mobiltelefoner.

När användare lägger upp bilder på populära sociala medier som Facebook och Twitter så tas metadatan bort av företaget. Men beroende på när det görs så kan NSA och GCHQ ändå få tag på datan när den kommer ut på internet.

Datan kan innehålla information om var användaren befinner sig, dess hemland, ålder, kön, bostadsort, civilstånd och till och med sexuella preferenser, skriver The Guardian.

"Angry Birds" som exempel

En app som nämns speciellt i de interna dokumenten är det finskutvecklade spelet "Angry Birds". Det oerhört populära spelet, som uppges ha laddats ner över 1,7 miljarder gånger, användes som ett exempel.

Från vissa appar går det bara att läsa ut viss information, som vilken mobiltelefon användaren har, serienumret på telefonen, vilken version av mjukvaran som användes.

Men andra sprider betydligt mer information om sina användare. Men en reklamplattform stack ut, Millennial Media. Millennial Media uppger på sin hemsida att de arbetar med Rovio, som utvecklat "Angry Birds", samt Zynga som skapat det populära spelet "Farmville", Activision som ligger bakom spelserien "Call of duty" och flera andra.

Rovio säger till The Guardian att de inte kände till att information om deras användare kunde samlas in av NSA och GCHQ

Millennial Media ville inte kommentera nyheten, skriver The Guardian.

Obama kommenterade skandalen

Avslöjandet är det senaste i den så kallade NSA-skandalen som briserade i somras. Säkerhetstjänsternas informationsinsamling från mobiltelefoner har det tidigare rapporterats om, men inte i sådan detalj.

Den 17 januari kommenterade USA:s president Barack Obama skandalen i ett tal. Då presenterade han bland annat en rad förändringar i NSA:s arbete. Han upprepade också tidigare uttalanden från bland annat NSA om att myndigheten inte spionerar på oskyldiga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.