Den amerikanska spionmyndigheten NSA och dess brittiska motsvarighet GCHQ utnyttjar sociala medier och populära appar till mobiltelefoner för att kartlägga personer och samla in data om användare.
Säkerhetstjänsterna använder sofistikerad teknik för att utnyttja kommersiella appar som skickar information om användarna över internet.
I interna dokument från GCHQ, som visselblåsaren Edward Snowden gett till The Guardian, framgår det hur spionmyndigheterna gynnas av övergången till smarta mobiltelefoner.
När användare lägger upp bilder på populära sociala medier som Facebook och Twitter så tas metadatan bort av företaget. Men beroende på när det görs så kan NSA och GCHQ ändå få tag på datan när den kommer ut på internet.
Datan kan innehålla information om var användaren befinner sig, dess hemland, ålder, kön, bostadsort, civilstånd och till och med sexuella preferenser, skriver The Guardian.
"Angry Birds" som exempel
En app som nämns speciellt i de interna dokumenten är det finskutvecklade spelet "Angry Birds". Det oerhört populära spelet, som uppges ha laddats ner över 1,7 miljarder gånger, användes som ett exempel.
Från vissa appar går det bara att läsa ut viss information, som vilken mobiltelefon användaren har, serienumret på telefonen, vilken version av mjukvaran som användes.
Men andra sprider betydligt mer information om sina användare. Men en reklamplattform stack ut, Millennial Media. Millennial Media uppger på sin hemsida att de arbetar med Rovio, som utvecklat "Angry Birds", samt Zynga som skapat det populära spelet "Farmville", Activision som ligger bakom spelserien "Call of duty" och flera andra.
Rovio säger till The Guardian att de inte kände till att information om deras användare kunde samlas in av NSA och GCHQ
Millennial Media ville inte kommentera nyheten, skriver The Guardian.
Obama kommenterade skandalen
Avslöjandet är det senaste i den så kallade NSA-skandalen som briserade i somras. Säkerhetstjänsternas informationsinsamling från mobiltelefoner har det tidigare rapporterats om, men inte i sådan detalj.
Den 17 januari kommenterade USA:s president Barack Obama skandalen i ett tal. Då presenterade han bland annat en rad förändringar i NSA:s arbete. Han upprepade också tidigare uttalanden från bland annat NSA om att myndigheten inte spionerar på oskyldiga.