Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NSA hackade nätjättar
och Vatikanstaten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

USA:s underrättelsetjänst NSA har i hemlighet tagit sig in i kommunikationslänkar som kopplar Yahoo och Google till datacenter runtom i världen.

"Vi är rasande" skriver Google i ett uttalande.

Det framgår av dokument från den avhoppade Edward Snowden, skriver Washington Post.

Övervakningen sker i samarbete med den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ. Ett övervakningssystem kallat Muscular gör det möjligt för dem att inhämta data från flera hundra miljoner internetanvändare.

Miljoner uppgifter insamlade

Enligt en topphemlig redovisning, daterad 9 januari, skickar NSA miljoner uppgifter varje dag från Yahoos och Googles interna nätverk till en databas i myndighetens högkvarter i Fort Meade. Under de föregående 30 dagarna, heter det i rapporten, har 181 280 466 nya uppgifter samlats in från metadata, som skickats eller mottagits via mejl med text-, ljud- och videoinnehåll, skriver tidningen.

NSA:s främsta verktyg har varit signalspaningsprogrammet Muscular som använts tillsammans med byråns brittiska motsvarighet GCHQ för att kopiera dataflödet i fiberoptiska kablar som bär information mellan datacenter i Silicon Valley.

Har avlyssnat Vatikanen

Intrånget är anmärkningsvärt eftersom NSA redan med signalspaningsprogrammet Prism har en väg in till Google- och Yahoo-användarnas konton genom ett domstolsgodkännande.

Enligt uppgifter i den italienska tidningen Panorama har NSA avlyssnat telefontrafiken i den katolska kyrkans högkvarter i Rom. Samtalen ska ha handlat om vem som skulle efterträda påven Benedictus XVI.

Tidningen skriver att samtal in och ut från Vatikanen avlyssnades mellan 10 december 2012 och 8 januari 2013. Vatikanen säger sig inte känna till eller vara bekymrad över uppgifterna.

NSA förnekar avlyssningen och säger att medieuppgifterna är osanna, skriver Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.