Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kan glädjas över att partiet vår framåt i SVT/Novus väljarbarometer i januarimätningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENModeraternas partiledare Ulf Kristersson kan glädjas över att partiet vår framåt i SVT/Novus väljarbarometer i januarimätningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kan glädjas över att partiet vår framåt i SVT/Novus väljarbarometer i januarimätningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDENFoto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
 Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDENFoto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
 Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Mätningar: M har fortsatt stark medvind

Publicerad

Moderaterna har fortsatt stark medvind i väljaropinionen.

Det visar nya opinionsundersökningar från SVT/Novus och DN/Ipsos där M får 23,8 respektive 25 procent.

Ökningen syns särskilt i storstäderna.

Moderaterna har varit inne i en period av stark återhämtning sedan Ulf Kristersson tillträdde som ny partiledare.

I den nya väljarbarometern från SVT/Novus ökar M med 2,5 procentenheter till 23,8. Det är för övrigt den enda statistiskt säkerställda förändringen av väljarstöd bland partierna i mätningen. Övriga partier ligger i princip stilla med ändringar på plus/minus en procent.

Tillbaka på nivån vid valet 2014

Moderaterna har nu hämtat hem de väljare man förlorade efter utspelet om samtal med Sverigedemokraterna. Partiet är tillbaka på nivån man hade vid valet 2014. Enligt både SVT/Novus och DN/Ipsos har M tagit tillbaka väljare från C och SD.

Enligt opinionsundersökningarna är återhämtningen särskilt tydlig i storstäderna och framför allt i Storstockholm, som traditionellt varit en stark M-region. 

– I och med att valrörelsen börjar nu så är det särskilt viktigt att visa en stark position, och att Moderaterna då inleder valåret med en statistiskt säkerställd uppgång måste kännas väldigt skönt inom det partiet, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT Nyheter. 

KD och MP kvar i riskzonen

I mätningarna är det jämnt mellan blocken. Socialdemokraterna är största parti med 28,6 procent i SVT/Novus och 28 procent i DN/Ipsos. Sverigedemokraterna är trea med 16,5 procent i SVT/Novus och 16 procent i DN/ipsos.

Kristdemokraterna skulle inte komma in i riksdagen med bara 2,7 procent av rösterna i SVT/Novus och 3,0 procent i DN/Ipsos. Även Miljöpartiet ligger farligt nära spärren med 4,1 procent i SVT/Novus och 4 procent i DN/Ipsos.

 

SVT/Novus väljarbarometer

Socialdemokraterna  28,6 procent (-0.9)

Vänsterpartiet            7,6 procent (+0,1)

Miljöpartiet                 4,1 procent (-0,2)

Moderaterna              23,8 procent (+2,5)      

Centerpartiet              8,9 procent (-0,9)

Liberalerna                 5,0 procent (-0,4)

Kristdemokraterna      2,7 procent (-0,6)

Sverigedemokraterna 16,5 procent (-0,3)        

Mätningen är gjord 2-21 januari. 4 006 personer har telefonintervjuats och svarat på frågan hur de skulle rösta om det var val till riksdagen i dag. Andelen osäkra väljare är 6,2 procent. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns. Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.

Källa: SVT

 

DN/Ipsos väljarbarometer

Socialdemokraterna  28 procent (0)

Vänsterpartiet            7 procent (0)

Miljöpartiet                 4 procent (0)

Moderaterna              25 procent (+2)      

Centerpartiet              9 procent (-1)

Liberalerna                 5 procent (0)

Kristdemokraterna      3 procent (0)

Sverigedemokraterna 16 procent (0)    

Mätningen är gjord 10–21 januari. 1 640 röstberättigade väljare har intervjuats, 609 via telefon och 1031 via digitala intervjuer. Av dessa har 1 366 uppgett partisympati. Datainsamling har skett parallellt dels genom telefonintervjuer med ett slumpmässigt individurval, dels genom digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad respondentpanel. Skattningarna av partiernas väljarstöd är förknippade med osäkerhet. Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.    

Källa: DN

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag