Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mätningar: M har fortsatt stark medvind

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kan glädjas över att partiet vår framåt i SVT/Novus väljarbarometer i januarimätningen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Moderaterna har fortsatt stark medvind i väljaropinionen.

Det visar nya opinionsundersökningar från SVT/Novus och DN/Ipsos där M får 23,8 respektive 25 procent.

Ökningen syns särskilt i storstäderna.

Moderaterna har varit inne i en period av stark återhämtning sedan Ulf Kristersson tillträdde som ny partiledare.

I den nya väljarbarometern från SVT/Novus ökar M med 2,5 procentenheter till 23,8. Det är för övrigt den enda statistiskt säkerställda förändringen av väljarstöd bland partierna i mätningen. Övriga partier ligger i princip stilla med ändringar på plus/minus en procent.

Tillbaka på nivån vid valet 2014

Moderaterna har nu hämtat hem de väljare man förlorade efter utspelet om samtal med Sverigedemokraterna. Partiet är tillbaka på nivån man hade vid valet 2014. Enligt både SVT/Novus och DN/Ipsos har M tagit tillbaka väljare från C och SD.

Enligt opinionsundersökningarna är återhämtningen särskilt tydlig i storstäderna och framför allt i Storstockholm, som traditionellt varit en stark M-region. 

– I och med att valrörelsen börjar nu så är det särskilt viktigt att visa en stark position, och att Moderaterna då inleder valåret med en statistiskt säkerställd uppgång måste kännas väldigt skönt inom det partiet, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT Nyheter. 

KD och MP kvar i riskzonen

I mätningarna är det jämnt mellan blocken. Socialdemokraterna är största parti med 28,6 procent i SVT/Novus och 28 procent i DN/Ipsos. Sverigedemokraterna är trea med 16,5 procent i SVT/Novus och 16 procent i DN/ipsos.

Kristdemokraterna skulle inte komma in i riksdagen med bara 2,7 procent av rösterna i SVT/Novus och 3,0 procent i DN/Ipsos. Även Miljöpartiet ligger farligt nära spärren med 4,1 procent i SVT/Novus och 4 procent i DN/Ipsos.

 

SVT/Novus väljarbarometer

Socialdemokraterna  28,6 procent (-0.9)

Vänsterpartiet            7,6 procent (+0,1)

Miljöpartiet                 4,1 procent (-0,2)

Moderaterna              23,8 procent (+2,5)      

Centerpartiet              8,9 procent (-0,9)

Liberalerna                 5,0 procent (-0,4)

Kristdemokraterna      2,7 procent (-0,6)

Sverigedemokraterna 16,5 procent (-0,3)        

Mätningen är gjord 2-21 januari. 4 006 personer har telefonintervjuats och svarat på frågan hur de skulle rösta om det var val till riksdagen i dag. Andelen osäkra väljare är 6,2 procent. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns. Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.

Källa: SVT

 

DN/Ipsos väljarbarometer

Socialdemokraterna  28 procent (0)

Vänsterpartiet            7 procent (0)

Miljöpartiet                 4 procent (0)

Moderaterna              25 procent (+2)      

Centerpartiet              9 procent (-1)

Liberalerna                 5 procent (0)

Kristdemokraterna      3 procent (0)

Sverigedemokraterna 16 procent (0)    

Mätningen är gjord 10–21 januari. 1 640 röstberättigade väljare har intervjuats, 609 via telefon och 1031 via digitala intervjuer. Av dessa har 1 366 uppgett partisympati. Datainsamling har skett parallellt dels genom telefonintervjuer med ett slumpmässigt individurval, dels genom digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad respondentpanel. Skattningarna av partiernas väljarstöd är förknippade med osäkerhet. Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.    

Källa: DN

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!