Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Novus: Anna Kinberg Batra är en belastning för partiet

56 procent anser att Anna Kinberg Batra är en belastning för sitt parti, i en Novus-undersökning. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Novus rapporterar att en majoritet av svenska folket, 56 procent anser att Anna Kinberg Batra är en belastning för sitt parti. 

Annie Lööf däremot anses vara en stark tillgång.

Jimmie Åkesson har sedan 2015 varit den partiledare som ansetts vara den absolut starkaste tillgången, men han är nu på en andraplats. Första platsen i Novus undersökning nappar Annie Lööf.

Anna Kinberg Batra rasar rejält, hon går från en fjärdeplats till en sistaplats, efter Fridolin och Lövin. En majoritet av svenska folket, 56 procent anser att Anna Kinberg Batra är en belastning för sitt parti.

"Moderaterna befinner sig i ett allvarligt läge. Det är 450 dagar kvar till valet och vi ska vända detta och få väljarnas förtroende. För det krävs hårt arbete. Moderaterna vill stärka integrationen, minska jobbklyfta mellan inrikes och utrikes födda och skapa ett tryggare samhälle. Det är den politik som Sverige behöver", skriver Per Nilsson, opionions- och analyschef hos Moderaterna. 

– Det är 50/50 av moderaterna som tycker att hon är en belastning. Kinberg Batra har ju haft problem med vikande opinionssiffror och det blev värre med utspelet om att de ska diskutera med SD. Det kan vara svårt att återbygga förtroende om de egna väljarna anser att hon är en belastning, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

Centerpartiets Annie Lööf är däremot i en "positiv spiral" och har ökat med 17 procentenheter jämfört med juni 2016.

– Annie är väldigt övertygad och tror verkligen på det hon framför, jag tror att det lyser igenom hos många människor, säger Michael Arthursson, partisekreterare för Centerpartiet. 

Vad innebär resultatet för er?

–  Att vi blir en starkare kraft i svensk politik, det är en bra plattform att stå på, säger Michael Arthursson. 

1083 intervjuer. 

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1083 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 - 79 år den 14 – 19 juni 2017.  

Syftet är enligt Sjöström att fungera både som en indirekt och direkt mätpunkt för partierna och deras ledare.

– Har ett parti rasat i opinionen ökar sannolikheten för att partiledaren ska anses vara en belastning, men det kan också vara omvänt att det visar på att partiledaren har svårt att återta förtroendet igen.