Whippeten Nova blev ormbiten - men eftersom serumet var slut hos veterinären tvingades hon åka 60 mil för att få vård. Foto: Privat
Whippeten Nova blev ormbiten - men eftersom serumet var slut hos veterinären tvingades hon åka 60 mil för att få vård. Foto: Privat

Nova blev ormbiten - fick åka 60 mil

Publicerad
Uppdaterad
Hunden Nova var utei skogen utanför Umeå när huggormen slog till.
Brist på ormserum gjorde att husse och matte tvingades ta Nova ända till Uppsala.
- Vi var jätteoroliga, säger Andreas Nylander.
Nova, en ettårig whippet, var ute på morgonpromenad med matte Karin Axelsson, 28, i Brännland utanför Umeå, när huggormen slog till.
- Nova hoppade till och ville inte stödja på benet, säger husse Andreas Nylander, 25.
Efter ett dygn hos veterinären i Vännäs var läget fortfarande kritiskt.

"I grevens tid"

Veterinärerna ringde runt efter ormserum och fick reda på att det närmaste fanns i Uppsala, 60 mil bort.
- Det var långt och vi var jätteoroliga, säger Andreas.
Men Nova fick ormserum som hjälpte direkt och efter två veckor är Nova hemma.
- Vi kom fram i grevens tid, säger Andreas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag