Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Notre-Dame i brand – hetaste pepparkakshuset

Här är en amerikansk variant pepparkakshus på Notre-Dame. Denna brinner dock inte som den den som fick pris som ”årets pepparkakshus” tävlingen som ArkDes anordnade.

Vissa nöjer sig med att baka en pepparkaksgubbe eller ett hjärta.

Andra väljer att av deg bygga hela katedraler. Så blev också Notre-Dame i brand utsedd till årets pepparkakshus.

– Jag är förbluffad över hur många som ville vara med – hela 202 stycken, säger Halla Sigurdadottir, producent för tävlingen på ArkDes.

VINNAREN. Hetast i ArkDes pepparkakshustävling – Notre-Dame i brand.Foto: Christian Habetzeder / Christian Habetzeder

När ArkDes, tidigare Arkitekturmuseet på Skeppsholmen i Stockholm, i höstas drog i gång årets pepparkakshustävling bestämde man temat till Hett.

På söndagen svettades juryn rejält, men lyckades till slut enas om några bidrag som värmde mer än de övriga.

I kategorin Alla andra som bakar var det ett flammande pepparkakshus som ansågs bäst – Notre-Dame i brand.

Anna Olofsson, Cecilia Clarving, Monika Stenholm, Sanna Livijn Wexell heter kvinnorna bakom verket.

– Vi satt och brainstormade i november några veckor innan bidragen skulle lämnas in. Vi funderade på vad som hänt under året, heta nyheter, och vi visste att vi gärna ville göra en byggnad. Och en arkitektoniskt storartad sådan. Då kom vi att tänka på branden i Notre-Dame, säger Sanna Livijn Wexell.

I juryns motivering står det bland annat:

”Bagarna har kopplat ihop årets tema med en av årets mest dramatiska händelser på den arkitektoniska världskartan. Innovativt och elegant utfört med skicklighet och precision. Storartad dramatik, och flammande hetta!”

De fyra som bakade det vinnande bidraget.Foto: Claudio Bresciani / TT

”Lustfyllt och brett tema”

– Vi brukar försöka hitta ett tema som kan tolkas brett, vara lustfyllt och som barnen fattar, och även lockar vuxna. Har man ett för smalt tema är det inte lika många som vill vara med, säger Halla Sigurdadottir, producent på ArkDes.

– Vi tänkte att vi kunde rida lite på Greta-vågen och få folk att tänka på klimatet. Det har väl folk gjort, men vi fick in väldigt många vulkaner.

Vad gör ni nu med alla pepparkakshus när tävlingen är över?

– En del bagare vill ha tillbaka sina. De andra bidragen får en plats i pepparkakshimlen, konstaterar Halla Sigurdadottir.

Nästa år avgörs tävlingen för 30:e gången.

– Redan i januari ska vi börja spåna på temat för 2020. Det måste bli något speciellt, men vi lär knyta an till att det då rör sig om ett jubileum.

Årets jury bestod av Elsa Billgren, vintageentreprenör och bloggare, Svante Öquist, frilansjournalist och bloggare, Frida Leijon, konditor och Tor Lindstrand, arkitekt och docent vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan.

Sanna Hederstedt, 42, från Gotland har byggt ett helt kvarter i pepparkakor:

Sanna Hederstedt, 42, från Gotland har byggt ett helt kvarter i pepparkakor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.