Notisen om den brinnande papperslappen, ur Smålands-tidningen.
Notisen om den brinnande papperslappen, ur Smålands-tidningen.

Notis om papperslapp blev snackis på nätet

Publicerad

En notis i Smålandstidningen om en brinnande papperslapp i Nässjö har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier.

– Det är så klart ett misstag, vi ska publicera sådant som är relevant, säger tidningens redaktionschef och ansvarige utgivare Mats Ottosson.

Den numera kända notisen, som kan läsas i dagens upplaga av Smålandstidningen, beskriver hur en papperslapp i Nässjö har fattat eld. "Papperslapp brann i Nässjö" lyder rubriken.

Smålandstidningens redaktionschef och ansvarige utgivare Mats Ottosson menar att publiceringen är ett misstag.

– Det är så klart ett misstag, vi ska publicera sådant som är relevant och det är naturligtvis inte en brinnande papperslapp. Det är aldrig meningen att något sådant ska komma i tidningen, säger han.

Ottosson menar att anledningen till publiceringen inte är, som man kanske kan tro, nyhetstorka.

– Nej, det beror inte på nyhetstorka, sådan nyhetstorka blir det aldrig, menar Ottosson.

Han tillägger dock att man kan fråga sig om det råder allmän nyhetstorka med tanke på den uppmärksamhet som notisen har fått.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag