Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Notan till forskaren: 20 gånger så dyr som väntat

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Fakturorna på över en halv miljon kronor skickades ut i fjol och en del av summan har redan betalats in av misstag.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

En läkare i region Norrbotten beställde prover från Karolinska universitetssjukhuset.

Men när räkningen kom blev det dyrare än man hade tänkt.

Istället för den förväntade summan på 25 000 kronor måste nu regionen betala en halv miljon, rapporterar P4 Norrbotten. 

De omstridda fakturorna gäller en forskare som beställde en granskning av sina prover inom ramen för sitt forskningsarbete. Men enligt region Norrbotten var det inte tydligt att notan skulle bli så hög.

– Det är mycket pengar detta handlar om, säger Anna Pohjanen till P4, divisionschef för närsjukvården i region Norrbotten. 

Fakturorna på över en halv miljon kronor skickades ut i fjol och en del av summan har redan betalats in av misstag. Men nu vill alltså region Norrbotten bestrida fakturorna mot Karolinska universitetssjukhuset. 

Anna Pohjanen vill dock lösa konflikten utan rättsliga åtgärder. 

– Vi gör det som man alltid gör när sådant här händer, vilket det gör då och då i Sjukhussverige, vi försöker få till en dialog.

Region Norrbotten menar att Karolinska har utfört onödiga och kostsamma tjänster som inte var beställda. Men i ett mejl till P4 svarar Karolinska att de har utfört jobbet korrekt och inte anser att fakturorna är felaktiga. 

– Vi ger inte upp. Vi ska fortsätta få till en dialog, säger Anna Pohjanen. 

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter:

Bara Nyheter 17 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.