Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Notan för att jämföra tandvård: 60 miljoner

Expressens inrikespolitiska kommentator kommenterar regeringens nya beslut om las.
Efter sexton år av teknikstrul, förseningar och miljoner finns nu TLV:s Tandpriskollen. Men fortfarande saknas mått på tandvårdens kvalitet. – När det finns ser vi att det blir ett viktigt komplement i tjänsten, säger Maria Bjurö.
Foto: TLV / TLV
Det är jätteviktigt att patienterna kan jämföra både pris och kvalitet på tandvård, tycker Anna Löfdahl på PRO. – Många drar sig för kostnaden. Munhälsan är livsviktig. Att kunna äta och njuta av god mat, inte ha ont och vara bekväm i sociala sammanhang är extremt grundläggande, säger hon.
Foto: Anneli Nygårds / PRO
Patienten skulle få lättillgänglig information om tandvårdens kostnad och kvalitet.
Foto: Tore Meek / NTB

Det skulle bli lättare för patienterna att jämföra tandläkarnas priser och konkurrensen på tandvårdsmarknaden skulle öka. 

Det tog hela 13 år och kostade nästan 60 miljoner innan regeringens prisjämförelsetjänst blev verklighet.

Patienten skulle få lättillgänglig information om tandvårdens kostnad och kvalitet. En prisjämförelsetjänst för tandvård var helt central redan 2007, i regeringens proposition om ett nytt statligt tandvårdsstöd. 

Men först nu - efter tretton år, två havererade projekt, otaliga förseningar och en mångmiljonrullning - finns det en prisjämförelsesajt där de flesta tandläkare är med. 

 I februari i år lanserade TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, Tandpriskollen där man kan jämföra priserna hos över 3000 tandvårdsmottagningar. 

– Det har varit svårigheter längs vägen. Deltagandet har varit lågt, bland annat på grund av tekniska problem och att det varit krångligt för tandvårdsmottagningarna att rapportera in sina priser, konstaterar Maria Bjurö, kommunikationschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.   

Nästan ingen kände till tjänsten

Först fick Försäkringskassan regeringens uppdrag att utveckla en prisjämförelsetjänst. Det floppade. Efter tre år och närmare 30 miljoner hade bara var fjärde privatmottagning rapporterat in sina priser. 

Regeringen gav i stället uppdraget - och 15 miljoner kronor - till SKL, Sveriges kommuner och landsting. Landstingsbolaget Inera AB skulle utveckla tjänsten på 1177.se. Även detta projekt, som kostade 20 miljoner, misslyckades. 2013 var bara fyra procent av privatmottagningarna med. Nästan ingen kände till den.

Priset är jätteviktigt, tycker Anna Löfdahl, tandvårdssakkunnig på PRO. 150 000 äldre avstår från tandvård de skulle behöva på grund av de inte har råd. 

– Jämfört med annan vård är det höga avgifter för tandvård. Det är bra om det blir lättare att jämföra, säger hon.    

Saknas fortfarande information om tandvårdens kvalitet 

2016 bollade regeringen surdegen till TLV. Efter fyra år, ett par förseningar samt 8,4 miljoner har TLV nu lanserat Tandpriskollen. Den får kosta två miljoner om året att driva.   

Beklagar. ”Det är förstås beklagligt att det har tagit lång tid att få till en välfungerande prisjämförelsetjänst.” tycker socialminister Lena Hallengren.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialminister Lena Hallengren kommenterar den gravt försenade jämförelsesajten i ett mejl till Expressen: ”Det är förstås beklagligt att det har tagit lång tid att få till en välfungerande prisjämförelsetjänst, men det är bra att sajten nu är på plats. Eftersom vi har en fri prissättning inom tandvården så är det viktigt att patienterna har möjlighet att jämföra priserna hos olika tandvårdsgivare.” 

Men fortfarande, efter tretton år och nästan 60 miljoner, saknas viktiga pusselbitar. Ingen myndighet ansvarar för att tandläkarnas priser är skäliga. TLV:s sajt saknar mått på tandvårdens kvalitet, som hur bra tandläkare Karlssons lagningar håller jämfört med tandläkare Johanssons. 

Socialdepartementet skriver i ett mejl till Expressen att kvalitetsmått ”ligger lite längre fram i tiden”, när man vet att TLV:s sajt fungerar som tänkt.      

– Socialstyrelsen har i uppdrag att ta fram kvalitetsmått, säger Maria Bjurö.


Tretton år av teknikstrul, fiaskon och miljoner

* Prissättningen har varit fri inom tandvården ända sen 1999. Men fortfarande är kunskapen om detta låg, enligt Maria Bjurö på TLV.

* Tandvårdsreformen som började gälla 2008 innebar att staten skulle bära en större kostnad för tandvård. Nu skulle konkurrensen öka på tandvårdsmarknaden, patientens ställning stärkas och prisökningen bromsas. 

* TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, fick regeringens uppdrag att ta fram referenspriser. Det är en slags normalpris för en behandling av rimlig kvalitet som också ska stå på patientens kvitto. Om tandläkaren tar mer betalt får patienten inte bidrag för mellanskillnaden. På så sätt ska tandvårdens priser – och statens utgifter – hållas i schack. 

* Tandläkarna blev skyldiga att rapportera in sina priser till Försäkringskassan som fick regeringens uppdrag att utveckla en elektronisk prisjämförelsetjänst. Men den blev så väldigt krånglig att Försäkringskassan inte ens använde några sanktioner mot tandläkare som inte rapporterade in sina priser. Kostnaden landade på 29,6 miljoner. 

* 2010 gick jobbet till SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, (numera SKR - Sveriges kommuner och regioner som via Inera AB skulle utveckla  jämförelsesajt på 1177.se. Men att rapportera in priser var frivilligt, knepigt och kostade tandläkarna en slant. Efter sex år stängdes tjänsten ner. Den misslyckade sajten kostade 20 miljoner.

* 2016 gick uppdraget i stället till TLV. Även Tandpriskollen, som ska få kosta två miljoner om året att driva, har drabbats av motgångar och förseningar. Ursprungstanken var att patienten också ska kunna få en uppfattning och tandvårdens kvalitet. Fortfarande saknas kvalitetsparametrar. 

    Jag vill veta vad tandprisjämförelseprojekten kostat som helhet.

Den sammanlagda kostnaden, inkl. Försäkringskassans, SKL/SLL/Ineras och TLV:s utvecklingskostnader och kortare drift är ca 58 miljoner kronor. Tredje försöket har kostat 8,4 miljoner hittills, totalsumman 58,2 miljoner. 

* Enligt lagen ska priserna på tandvård vara skäliga. Men det är inte TLV:s uppdrag att se till det. – Oss veterligen ligger detta inte heller på någon av de övriga myndigheterna, säger Maria Bjurö på TLV.

Så får du tandvård till rätt pris

* Den som är försäkrad i Sverige har rätt till kostnadsfri tandvård fram till 23 års ålder. Är du äldre än så betalar du en större del av tandvården själv. 

* Det är fri prissättning inom tandvården i Sverige. Något många inte känner till. Varje mottagning bestämmer själv priset för den tandvård de utför. 

* Jämför. Ju mer omfattande behandlingarna är, desto större är prisskillnader. Störst är avvikelserna på implantat. 

* Det kan skilja tusentals kronor mellan olika tandvårdsmottagningar - för samma behandling. Expressens har listat priserna på fem vanliga behandlingar. Du kan spara många tusenlappar på att jämföra priser. Att exempelvis få en permanent tandstödd krona per käke kostar 1800 kronor hos landets billigaste mottagning, men är sju gånger så dyrt, 13 372 kronor hos den dyraste. 

* Mottagningen ska ha sina prislistor tillgängliga för dig som patient. 

* Du har rätt att få veta vilka behandlingar som är lämpliga för just dig. Du ska också få veta vad hela behandlingen kan komma att kosta - innan den börjar. Du har rätt att få prisuppgiften skriftligt. 

* TLV:s referenspris är ett slags normalpris baserat på hur lång tid en behandling brukar ta och hur mycket standardmaterialet kostar. 

* Ditt tandvårdsstöd baseras just på referenspriset - och inte på den enskilde tandläkarens prislista. Allt utöver referenspriset måste man betala ur egen ficka. 

• Det allmänna tandvårdsbidraget, ATB, är 600 kronor per år för personer mellan 24 och 29 år samt 65 år eller äldre. Personer mellan 30 och 64 år får 300 kronor per år.

• Om din tandvård kostar mer än 3 000 kronor under ett år - utgående från referenspriset - finns ett högkostnadsskydd. Du får ersättning för 50 procent av kostnaderna mellan 3 001 kronor och 15 000 kronor och 85 procent av kostnaderna som överstiger 15 000 kronor. Din tandläkare eller tandhygienist måste vara ansluten till det statliga tandvårdsstödet. Du behöver inte ansöka om ersättningen, den dras av på räkningen.

• Personer som har vissa sjukdomar och funktionsnedsättning kan få särskilt tandvårdsbidrag, STB, på 600 kronor per halvår för undersökningar och förebyggande tandvård. Då behöver du ta med ett särskilt läkarintyg till din tandläkare. 

Källor: www.tlv.se, Vårdguiden 1177

Se mer:

Det blir viktigt att tänka på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.