Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Noshörningens mamma dödades av tjuvjägare

När tjuvjägaren skjuter noshörningsungens mamma ger han ifrån sig hjärtskärande läten, rapporterar Sky News. Foto: Care for Wild
Foto: Care for Wild
Foto: Care for Wild
Foto: Care for Wild

När tjuvjägaren skjuter noshörningsungens mamma ger han ifrån sig hjärtskärande läten, rapporterar Sky News.

Sedan lägger han sig intill henne och sörjer.

Parkvakter i Kruger National Park i Sydafrika reagerade när de hörde skott avfyras mitt i natten – följt av noshörningarnas skrik.

De skickade ut en helikopter och hittade strax därpå en död noshörningsmamma med båda sina horn avlägsnade. Intill henne låg hennes unge med ett djupt skärsår på ryggen. Han hade skurits med machete, skriver Sky News.

Här ligger Arthur intill sin döda mamma – och sörjer. Foto: Care for Wild

Tjuvjägarna hade också skurit noshörningsungens ena fot.

”Försökte hålla sig i närheten av sin mamma”

En veterinär som kom till platsen stabiliserade ungen för att sedan skicka honom med helikopter till en fristad för noshörningar – Care for Wild Rhino Sanctuary – där han fick vidare vård.

En kirurg tog hand om noshörningsungen, som döpts till Arthur, och sydde ihop såret på hans rygg.

Arthur fördes genast i väg för akut vård. Foto: Care for Wild

– Det var av ren instinkt som han försökte hålla sig i närheten av sin mamma och skydda henne. Tjuvjägarna saknar sympati och tvekade inte att attackera honom för att avsluta sitt hemska brott att ta hans mammas horn så snabbt som möjligt, säger teamet på plats.

Incidenten inträffade den 20 maj men Care for Wild har precis uppmärksammat händelsen och berättat att Arthur nu är starkare och har återhämtat sig väl i fristaden.

Ropar fortfarande efter mamman

Han döptes till Arthur för att namnet står för mod och ”hans inställning och vilja att överleva”, menar teamet som tagit hand om honom.

– Han ropar fortfarande efter sin mamma. Det är ett hjärtskärande ljud och ett som han aldrig borde ha tvingats att göra, säger de.

– Hennes död kommer fortsätta påverka honom känslomässigt betydligt längre än det tagit för de fysiska såren att läka.

En noshörningsunge stannar med sin mamma i upp till tre år för att lära sig allt de behöver kunna för att överleva. Nu står vårdteamet handlösa inför Arthurs framtid.

– Vem ska lära honom nu?