Planet tvingades landa – efter att ha kört på en fågel. Foto: Johan Nilsson / Scanpix / CODE 50090 SCANPIX SWEDENPlanet tvingades landa – efter att ha kört på en fågel. Foto: Johan Nilsson / Scanpix / CODE 50090 SCANPIX SWEDEN
Planet tvingades landa – efter att ha kört på en fågel. Foto: Johan Nilsson / Scanpix / CODE 50090 SCANPIX SWEDEN
Planet var på väg från Malaga, Spanien. Foto: Jupiterimages / WWW.JUPITERIMAGES.COM PIXLANDPlanet var på väg från Malaga, Spanien. Foto: Jupiterimages / WWW.JUPITERIMAGES.COM PIXLAND
Planet var på väg från Malaga, Spanien. Foto: Jupiterimages / WWW.JUPITERIMAGES.COM PIXLAND

Norwegian-plan körde på fågel – fick landa

Publicerad

Morgonplanet från Malaga till Arlanda tvingades landa efter att en fågel träffat motorn.

– Plötsligt kände vi en vibration och det lät konstigt från ena motorn, berättar Anna–Karin Wallin som var en av passagerarna ombord på planet vid händelsen.

Norweigan D5050 på väg till Arlanda från Malaga lyfte vid 07.30 under fredagsmorgonen.

Strax efter planet lyft tvingades det landa efter att en fågel flugit in i motorn.

Planet tar 186 passagerare och en av de som köpt flygbiljett hem till Sverige med flighten var Anna–Karin Wallin, från Östersund.

– Nu går vi i flygplatsen i Malaga, vi skulle ha åkt vid halv åtta i morse, planet drog i väg och plötsligt kände vi en vibration, säger hon.

Reagerade på ljudet

Förutom vibrationen kom ett ljud från ena motorn.

– Min man som är flygtekniker reagerade på ljudet, säger Anna–Karin Wallin.

Planet tvingades landa på flygplatsen i Malaga igen.

Anna–Karin Wallin och många andra svenskar som skulle ha åkt planet är nu fast i Malaga till dess att de kan åka med ett senare plan.

– Vi kommer att få åka hem vid 20-tiden i kväll, säger hon.

Detta gör att hon och hennes man kommer att missa sitt anslutningsflyg från Stockholm hem till Östersund.

– Grillkvällen som vi planerade i Östersund blev förstörd, säger hon i lättsam ton.

"Ofarligt för passagerarna"

Enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian var det ingen nödlandning.

– Det var en så kallad bird strike – en fågel som träffade motorn, vilket inte är något ovanligt. Det är en helt vanlig procedur att vi går ned för landning för att kontrollera flygplanet efteråt.

– Det var odramatiskt och ofarligt för passagerarna, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag