Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Northland begärs i konkurs

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Northland Resources begärs i konkurs av sin revisionsbyrå Ernst och Young, skriver Norrländska Socialdemokratens nätupplaga.

Sebastian Földes, som företräder revisionsbyrån, uppger för nsd.se att anledningen till begäran att skydda den fordran som byrån har på bolaget. Konkursansökan är så kallad "vilande" eftersom en rekonstruktion av bolaget pågår.

Den totala fordran från revisionsbyrån är enligt nsd.se 2 102 110 kronor och enbart räntan uppgår till över 35 000 kronor. Northland har anlitat Ernst och Young för revisionstjänster och skatterådgivning under 2014.

- Det är absolut inte en konkurs. Det här är ett väldigt sedvanligt förfarande för att säkra sin förmånsrätt, säger Christina Hegg, revisor på EY, tidigare Ernst & Young.

- Det handlar inte om att begära ett bolag i konkurs utan det är ett väldigt odramatiskt förfarande som man alltid gör i den här typen av situationer. Extremt odramatiskt.

Vad innebär det här i praktiken?

- Det innebär bara att om Northland någon gång i framtiden skulle gå i konkurs så har vi förmånsrätt på våra upparbetade fordringar som är obetalda per i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.