En film visar när stämningen börjar bli hotfull under intervjun. Foto: NRKEn film visar när stämningen börjar bli hotfull under intervjun. Foto: NRK
En film visar när stämningen börjar bli hotfull under intervjun. Foto: NRK
Teamet från NRK tvingas fly Husby. Foto: NRKTeamet från NRK tvingas fly Husby. Foto: NRK
Teamet från NRK tvingas fly Husby. Foto: NRK

Norskt tv-team fick fly Husby under intervju

Publicerad

Nyligen attackerades ett tv-team från Australien när de filmade i Rinkeby - och nu har det hänt igen.

Ett tv-team från norska NRK hotades och tvingades fly från närliggande Husby när de var där för en intervju.

"När den hotfulla stämningen började bli fysisk beslutade vi att avbryta intervjun", skriver den svenska nationalekonomen Tino Sanandaji på sin Facebooksida.

Det var stjärnreportern Anders Magnus vid norska NRK som tillsammans med sin tv-fotograf Mohammed Alayoubi befann sig i Husby för att göra en intervju med den svenska nationalekonomen Tino Sanandaji.

Ämnet som diskuterades var integration och intervjun skedde inne på ett bageri.

Men enligt Tino Sanandaji började plötsligt unga män dyka upp utifrån och bete sig hotfullt. Några av dem var maskerade.

"De mer aggressiva började tjafsa på arabiska med den norska kameramannen som har invandrarbakgrund. När den hotfulla stämningen började bli fysisk beslutade vi att avbryta intervjun.", skriver han på sin Facebooksida.

Hotfull stämning

På ett filmklipp som NRK lagt ut på sin hemsida syns hur intervjun avbryts och hur tv-teamet lämnar platsen. Stämningen är hotfull och någon ropar "Pang Pang Pang".

I en intervju med NRK berättar fotografen Mohammed Alayoubi om händelsen, och hur de strax innan besöket i Husby var på plats i Rinkeby för att följa polisens arbete i Stockholms förorter.

I samband med att de filmade ett polisingripande blev stämningen riktigt otäck.

– Ungdomarna var maskerade och extremt aggressiva. De hade ingen repsekt för polisen och gillade inte att vi var där heller, säger Mohammed Alayoubi.

Plötsligt kastade någon en sten mot gruppen.

– De kastade en sten mot oss när vi stod bredvid polisen. Den var stor också, säkert ett kilo, säger han.

Värsta upplevelsen någonsin

Både han och reportern Anders Magnus har bevakat oroshärdar runtom i världen, men Mohammed Alayoubi säger att upplevelsen i Rinkeby och Husby tillhör de värsta han varit med om.

– Det var skrämmande att vara i Sverige för det här uppdraget. De är så många och de går i gäng. Vi hör hur polisen talar om att det kastas handgranater, skjuts och kastas sten. Det är som en krigszon. Det var en mycket obehagligt dag på jobbet, säger han.

I början av mars var det ett tv-team från Australien som attackerades. De besökte Rinkeby för att göra reportage om integration, och det slutade med att de attackeras med knytnävsslag och sparkar av ett ungdomsgäng, och slutligen blev bortjagade. En i tv-teamet blev påkörd av en bil.

I oktober 2015 var det ett tv-team från det svenska programmet Nya Efterlyst som råkade illa ut, och möttes med stenkastning när de filmade i Stockholmsförorten Tensta.

Reportaget som det norska tv-teamet jobbade med ska sändas i Norge på söndag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag