Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norskt tv-team fick fly Husby under intervju

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En film visar när stämningen börjar bli hotfull under intervjun.
Foto: NRK
Teamet från NRK tvingas fly Husby.
Foto: NRK

Nyligen attackerades ett tv-team från Australien när de filmade i Rinkeby - och nu har det hänt igen.

Ett tv-team från norska NRK hotades och tvingades fly från närliggande Husby när de var där för en intervju.

"När den hotfulla stämningen började bli fysisk beslutade vi att avbryta intervjun", skriver den svenska nationalekonomen Tino Sanandaji på sin Facebooksida.

Det var stjärnreportern Anders Magnus vid norska NRK som tillsammans med sin tv-fotograf Mohammed Alayoubi befann sig i Husby för att göra en intervju med den svenska nationalekonomen Tino Sanandaji.

Ämnet som diskuterades var integration och intervjun skedde inne på ett bageri.

Men enligt Tino Sanandaji började plötsligt unga män dyka upp utifrån och bete sig hotfullt. Några av dem var maskerade.

"De mer aggressiva började tjafsa på arabiska med den norska kameramannen som har invandrarbakgrund. När den hotfulla stämningen började bli fysisk beslutade vi att avbryta intervjun.", skriver han på sin Facebooksida.

Hotfull stämning

På ett filmklipp som NRK lagt ut på sin hemsida syns hur intervjun avbryts och hur tv-teamet lämnar platsen. Stämningen är hotfull och någon ropar "Pang Pang Pang".

I en intervju med NRK berättar fotografen Mohammed Alayoubi om händelsen, och hur de strax innan besöket i Husby var på plats i Rinkeby för att följa polisens arbete i Stockholms förorter.

I samband med att de filmade ett polisingripande blev stämningen riktigt otäck.

– Ungdomarna var maskerade och extremt aggressiva. De hade ingen repsekt för polisen och gillade inte att vi var där heller, säger Mohammed Alayoubi.

Plötsligt kastade någon en sten mot gruppen.

– De kastade en sten mot oss när vi stod bredvid polisen. Den var stor också, säkert ett kilo, säger han.

Värsta upplevelsen någonsin

Både han och reportern Anders Magnus har bevakat oroshärdar runtom i världen, men Mohammed Alayoubi säger att upplevelsen i Rinkeby och Husby tillhör de värsta han varit med om.

– Det var skrämmande att vara i Sverige för det här uppdraget. De är så många och de går i gäng. Vi hör hur polisen talar om att det kastas handgranater, skjuts och kastas sten. Det är som en krigszon. Det var en mycket obehagligt dag på jobbet, säger han.

I början av mars var det ett tv-team från Australien som attackerades. De besökte Rinkeby för att göra reportage om integration, och det slutade med att de attackeras med knytnävsslag och sparkar av ett ungdomsgäng, och slutligen blev bortjagade. En i tv-teamet blev påkörd av en bil.

I oktober 2015 var det ett tv-team från det svenska programmet Nya Efterlyst som råkade illa ut, och möttes med stenkastning när de filmade i Stockholmsförorten Tensta.

Reportaget som det norska tv-teamet jobbade med ska sändas i Norge på söndag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.