Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så förberedde Manshaus sin attack

Philip Manshaus i rättenFoto: CORNELIUS POPPEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild tagen dagen före attacken.Foto: Dagbladet

Jaktgevär, högerextrema inlägg och flaggor med hakkors.

Här är den misstänkta terroristen Philip Manshaus sista dygn innan attacken, berättar norska Dagbladet.

Lördagen den 10 augusti gick Philip Manshaus till attack mot moskén al-Noor Islamic center i Bærum i Norge.

Beväpnad med skjutvapen tog sig 21-åringen in i lokalen och öppnade eld, men övermannades av moskéns besökare. En person skadades lindrigt.

Manshaus misstänks även för att ha mördat sin 17-åriga styvsyster strax före attacken. Han sitter häktad misstänkt för mord, försök till mord och terrorbrott.

Nu har norska Dagbladet kartlagt Philip Manshaus sista dygn innan attacken mot moskén.

Fredag klockan 13.28

Foto: Privat

Philip Manshaus publicerar ett album innehållande 46 bilder på sig själv.

Fredag klockan 19.43

Foto: Dagbladet

Philip Manshaus tar en bild som med största sannolikhet föreställer honom själv – den här gången maskerad med keps och ett svart tygstycke för ansiktet. Personen som verkar vara Manshaus har på sig en militärjacka och bär ett jaktgevär över axeln. I bakgrunden skymtar en flagga med ett hakkors.

Fredag klockan 20.09

Foto: Dagbladet

Philip Manshaus tar en ny bild som med största sannolikhet föreställer honom själv. Personen som verkar vara Manshaus sitter i framsätet på en bil med jaktvapnet bredvid sig. Maskeringen är fortfarande på.

Lördag klockan 04.45

Foto: Dagbladet

En användare som utger sig för att vara Philip Manhaus skapar en tråd på forumet 4chan. I tråden publicerar han ett stort antal vit makt-koder.

Lördag klockan 05.12

Foto: Dagbladet

Tråden på 4chan får flera svar. Användaren som utger sig för att vara Philip Manshaus svarar i sin tur: ”Valhalla väntar bröder, förhoppningsvis får jag träffa några av er snart. HH”. ”HH” är i nynazistiska kretsar en förkortning för ”Heil Hitler”.

Lördag klockan 15.56

En användare som polisen menar är Philip Manshaus skapar en tråd på forumet Endchan i sitt eget namn. I tråden publicerar han en länk till bilder han lagt upp, liksom en hänvisning till en livesändning på Facebook.

Lördag klockan 16.07

Foto: TERJE PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Det första larmet om skottlossningen på moskén al-Noor Islamic center inkommer till polisen.

Lördag klockan 16.11

Foto: Dagbladet / Dagbladet

Åtta patruller skickas till moskén. 

Lördag klockan 16.27

Foto: Läsarbild

De första patrullerna anländer till platsen. Flera besökare i moskén har övermannat Philip Manshaus, som därefter grips när polis stormar lokalen med dragna automatvapen.