Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska succén: Smittan sjunker snabbt i Oslo

Norges statsminister träffades i fjällen med tretton andra personer
Norges Statsminister Erna Solberg.
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB TT NYHETSBYRÅN
Oslo.
Foto: Ørn E. Borgen / TT NYHETSBYR¿N

Förra torsdagen stängde Norge ner.

Nu minskar smittspridningen snabbt och R-talet ligger på 1 i landet.

Men nedgången började redan före de strikta restriktionerna.

Norge har klarat sig lindrigt undan i pandemin, men den senaste tiden har saker pekat i fel riktning.

Den brittiska varianten har spridit sig snabbt och i mitten av mars var R-talet, ett mått på smittspridningen, det högsta sedan coronaviruset först upptäcktes i landet.

Regeringen beslutade därför att agera snabbt och kraftfullt och införde skarpa åtgärder. Förra torsdagen, den 25 mars, stoppades all alkoholservering, träningsanläggningar och simhallar stängde och skolor i Oslo övergick till distansundervisning.

Minskar snabbt i Oslo

Och smittan minskar. I Folkhälsoinstitutets veckorapport från förra veckan så var R-talet på 1, en ordentlig nedgång från föregående vecka, då det var på 1,3.  I Oslo går det ännu snabbare.

– På kort tid har R-talet gått från 1,3 till 0,7 i Oslo. Det är upplyftande, inte minst med tanke på att vi har att göra med mer smittsamma varianter av coronaviruset, säger Raymond Johansen (Ap), byrådsledare i Oslo, till nyhetsbyrån NTB.

Enligt Aftenposten skedde minskningen redan före de nya åtgärderna, eftersom de flesta som testades förra veckan smittades före den 25 mars. Antalet nya smittade minskade från 6 328 för två veckor sedan till 5 818 förra veckan i hela landet.

Smittan ökar på vissa platser

Ökningen av antalet nya patienter har planat ut. På onsdagen hade sammanlagt 3 465 personer varit inlagda på sjukhus med covid-19 i landet sen februari 2020, varav 663 på intensivvårdsavdelningar. 673 personer har dött med sjukdomen i landet.

Det finns däremot områden där smittan ökar, bland annat i Stavanger och Bergen, där allt fler unga blir sjuka. Hur Norge ska agera nu är inte känt, men i Oslo blir restriktionerna kvar till och med den 15 april.

– Om påsken inte leder till mer smitta, kan ett lågt R-tal i kombination med låga smittotal göra det möjligt att starta en stegvis och kontrollerad återöppning, säger Raymond Johansen till NTB.

Berättar om rätt- och felbedömningarna i ”30 minuter”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.