Norska succén: Smittan sjunker snabbt i Oslo

Norges statsminister träffades i fjällen med tretton andra personer
Norges Statsminister Erna Solberg.
Foto: TERJE PEDERSEN / NTB TT NYHETSBYRÅN
Oslo.
Foto: Ørn E. Borgen / TT NYHETSBYR¿N

Förra torsdagen stängde Norge ner.

Nu minskar smittspridningen snabbt och R-talet ligger på 1 i landet.

Men nedgången började redan före de strikta restriktionerna.

Norge har klarat sig lindrigt undan i pandemin, men den senaste tiden har saker pekat i fel riktning.

Den brittiska varianten har spridit sig snabbt och i mitten av mars var R-talet, ett mått på smittspridningen, det högsta sedan coronaviruset först upptäcktes i landet.

Regeringen beslutade därför att agera snabbt och kraftfullt och införde skarpa åtgärder. Förra torsdagen, den 25 mars, stoppades all alkoholservering, träningsanläggningar och simhallar stängde och skolor i Oslo övergick till distansundervisning.

Minskar snabbt i Oslo

Och smittan minskar. I Folkhälsoinstitutets veckorapport från förra veckan så var R-talet på 1, en ordentlig nedgång från föregående vecka, då det var på 1,3.  I Oslo går det ännu snabbare.

– På kort tid har R-talet gått från 1,3 till 0,7 i Oslo. Det är upplyftande, inte minst med tanke på att vi har att göra med mer smittsamma varianter av coronaviruset, säger Raymond Johansen (Ap), byrådsledare i Oslo, till nyhetsbyrån NTB.

Enligt Aftenposten skedde minskningen redan före de nya åtgärderna, eftersom de flesta som testades förra veckan smittades före den 25 mars. Antalet nya smittade minskade från 6 328 för två veckor sedan till 5 818 förra veckan i hela landet.

Smittan ökar på vissa platser

Ökningen av antalet nya patienter har planat ut. På onsdagen hade sammanlagt 3 465 personer varit inlagda på sjukhus med covid-19 i landet sen februari 2020, varav 663 på intensivvårdsavdelningar. 673 personer har dött med sjukdomen i landet.

Det finns däremot områden där smittan ökar, bland annat i Stavanger och Bergen, där allt fler unga blir sjuka. Hur Norge ska agera nu är inte känt, men i Oslo blir restriktionerna kvar till och med den 15 april.

– Om påsken inte leder till mer smitta, kan ett lågt R-tal i kombination med låga smittotal göra det möjligt att starta en stegvis och kontrollerad återöppning, säger Raymond Johansen till NTB.

Berättar om rätt- och felbedömningarna i ”30 minuter”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.