Söndagen den 24 januari kallade inrikesminister Mikael Damberg (S) till en blixtinkallad presskonferens.
Ett inreseförbud skulle införas mot Norge, för att hindra en brittisk virusmutation från att ta sig över gränsen. Då hade fall av mutationen upptäckts i en kranskommun till Oslo.
En månad senare har smittspridningen sjunkit till en stabil nivå i grannlandet, medan flera svenska regioner kämpar för att stoppa en tredje våg.
– Vi har gått från 4 500 fall i veckan runt nyår till 1 800, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör vid det norska Folkhälsoinstitutet.
”Kan hålla smittan i schack”
Grannland är på väg att lyckas med något hela världen drömmer om: Att stoppa coronapandemin. Hittills har 620 norrmän dött i covid-19, och Frode Forland tror att de kan klara sig utan några större utbrott under våren.
– Jag tror att vi kan hålla smittan i schack. Det kan komma lokala utbrott, men vi hoppas kunna hålla nere spridningen nationellt.
Den låga smittspridningen har inte kommit gratis. När mutationen först upptäcktes i Nordre Follo utanför Oslo sattes hela området, plus nio angränsande kommuner, i lockdown.
Samtidigt har hårda lokala åtgärder, med stängda skolor och köpcentrum, avlöst varandra under vintern.
– Mutationsfallen är kopplade till en rad utbrott i bland annat Oslo, Bergen och Halden, där vi haft en extra hård politik för att slå ner spridningen. Och man har fått kontroll.
I dag har bara delar av Osloområdet strikta åtgärder. Krogarna i resten av landet har öppet till 22 och högst 10 personer får träffas i grupp inomhus.
– Har man tuffa åtgärder lokalt, så kan man ha snällare regler nationellt.

Testning och smittspårning viktigast
Frode Forland uppfattar att den norska framgången beror på främst fyra saker: Testning, smittspårning isolering – och snabba beslut.
Vid nya virusfall kontaktar smittspårningsteam både närkontakter och deras kontakter, som isoleras i väntan på test. Alla som reser in i Norge måste också enligt lag sitta i karantän.
– Vi har sammanlagt 2 500 smittspårare, i alla kommuner och bygder i landet.
I många svenska regioner finns ingen aktiv smittspårning, utan smittade personer uppmanas att själva kontakta personer de träffat, och familjemedlemmar i samma hushåll råds att stanna hemma.

Testning och smittspårning är viktigt för att förhindra spridning från symtomfria personer, enligt Forland.
– En betydande del av smittan sprids från personer utan symtom, särskilt bland unga.
Att skydda äldreboenden samtidigt som man har en stor smittspridning tror han inte är möjligt.
– Smittan på äldreboenden speglar spridningen i samhället. Så har det varit även här.
Snabba med vaccinering
Tajmningen av åtgärderna är också viktigt, menar han.
– I mars i fjol var den snabba tajmningen avgörande. Samma sak med de lokala utbrotten. Om viruset får sprida sig på en arbetsplats eller skola för länge kan man förlora kontrollen.
Han tror inte att skillnaden mellan Sverige och Norge skulle ha att göra med att Sverige har fler utrikesfödda, vilket företrädare för Folkhälsomyndigheten haft teorier om.
– I Oslo bor det lika många invandrare som snittet i Sverige, så det kan nog inte vara den enda orsaken. Även i Norge har områden med många invandrare haft mer smitta.
Samtidigt är Norge snabbare än Sverige på att vaccinera. 392 800 norrmän, 7,3 procent av norrmännen (392 800 personer) har fått en eller två doser den 22 februari, jämfört 6,3 procent av svenskarna (645 260 personer).
– Vad det beror på får du fråga dina landsmän. Vi vaccinerar i den takt vi får våra doser.