Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska polisen misstänker: Mamma dränkte sina barn

Nu misstänker polisen den avlidna mamman har dödat barnen.
Här hittades familjen en mörk och kall kväll i början av december.Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Under helgen samlades runt 1 500 personer i Tromsø för att minnas e döda.Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Den äldsta flickans skola flaggade på halv stång efter dödsfallet.Foto: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Mamman som nu utreds för mord och mordförsök på sina barn hade bott i Norge i två år.Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Den unga mamman hittades livlös i det iskalla vattnet i Tromsø – tillsammans med sina tre små döttrar.

I morgon, tisdag, ska tre av dem begravas.

Samtidigt kämpar den yngsta dottern fortfarande för sitt liv på sjukhus.

I norska medier kallas det för Tromsø-tragedin. Staden i nordligaste Norge har den senaste veckan skakats av totalt tre dödsfall, som skett under uppmärksammade former.

Det var på måndagseftermiddagen förra veckan, den 2 december, som en mamma i 20-årsåldern lämnade sin bostad i Tromsø tillsammans med sina tre döttrar: en sjuåring, en fyraåring och en ettåring.

Knappt två timmar senare larmades polis till området Fagereng i staden. Då hade en förbipasserande slagit larm efter att ha sett en övergiven barnvagn – och spår ner mot havet. När polisen anlände till platsen hittades mamman och de tre barnen flera meter ut i vattnet, skriver norska medier.

Alla livlösa.

Yngsta dottern vårdas i Oslo

Familjen fördes i ilfart till sjukhus men den äldsta dottern, sjuåringen, dog redan samma kväll. Dagen efter kom beskedet att också mamman hade dött, och i torsdags meddelade norska myndigheter att även den fyra år gamla dottern hade avlidit på Rikshospitalet i Oslo.

Dödsorsaken var drunkning och allvarlig nedkylning.

Det minsta barnet, som är ett 1,5 år gammal, är dock fortfarande vid liv och på måndagen kom ett nytt besked om flickans status:

– Status måndag eftermiddag är att flickans tillstånd är oklart men stabilt. Hon är bortom omedelbar livsfara, skriver polisen i ett uttalande enligt Dagbladet.

Begravning i Tromsø

Polisen har kopplats in och utreder nu barnens mamma för mord och mordförsök. Man efterlyser vittnen till händelsen, och vill komma i kontakt med personer som känner den aktuella familjen.

Barnens pappa vakar för närvarande vid sin yngsta dotters sida på sjukhuset i Oslo. På tisdagen ska han åka upp till Tromsø för att vara med på kvinnans och de två döttrarnas begravning, skriver Dagbladet, innan han återvänder till sjukhuset samma kväll.

Han har fortfarande hopp om att ettåringen ska klara sig.

– Det är självklart en mycket krävande situation men han försöker utifrån omständigheterna och med allt stöd han får att göra sitt bästa, säger pappans advokat Erik Ringberg till Dagbladet.

Familjen kommer ursprungligen från Sudan. Pappan anlände till Norge 2015 och två år senare kunde han återförenas med mamman. De har ett tillfälligt uppehållstillstånd, skriver NRK. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.