Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norske extremisten Arfan Bhatti efterlyst

Är internationellt efterlyst – känd av polisen sedan tidigare
Polisen har gått ut med en internationell utlysning av en man misstänkt för medhjälp till terrorhandling. Enligt TV2 handlar det om norska extremisten Arfan Bhatti.
Foto: Tv2.no

Norska polisen har gått ut med en internationell efterlysning av en man misstänkt för medhjälp till terrorhandling efter masskjutningen i Oslo.

Enligt TV2 handlar det om den norska extremisten Arfan Bhatti, 44. 

– En man är misstänkt för medhjälp till terrorhandling efter barskjutningen, säger åklagare Børge Enoksen vid polisens presskonferens. 

Sedan tidigare är den misstänkte gärningsmannen Zaniar Matapour gripen. 

Två personer miste livet och 21 skadades i samband med skottlossningen vid gaybaren London Pub i centrala Oslo, natten till 25 juni

43-årige Zaniar Matapour greps kort efter dådet och sitter nu häktad misstänkt för terrorbrott och mord. Han ska ha varit känd för norska Säpo sedan 2015 – och de bedömer dådet som en ”extrem islamistisk terrorhandling”.  

Enligt uppgifter till norska VG ska den terrormisstänkte Zaniar Matapour tidigare ha haft samröre med Arfan Bhatti som polisen nu efterlyser. 

Norska polisen vill inte kommentera uppgifterna kring vem den efterlysta mannen är, men uppger att det handlar om en norsk medborgare i 40-årsåldern som är känd av polisen sedan tidigare. 

– Vi har skickat ut en internationell efterlysning efter en man åtalad för medhjälp till terrorism, säger Enoksen och understryker att polisen tror att mannen befinner sig utomlands.

Deltog vid samma demonstration

Matapour och Bhatti ska båda ha ha stoppats av polis i samband med en SIAN-demonstration i Oslo i april. SIAN, Stoppa Islamiseringen av Norge, är en anti-islamgrupp som grundades 2008, som bland annat bränner Koranen. Enligt uppgifter till VG satt de båda i samma bil vid tillfället. 

Matapours försvarsadvokat John Christian Elden har även representerat Bhatti sedan flera år tillbaka. Han vill inte kommentera efterlysningen till norska TV2: 

– Vi har inga upplysningar att ge om det här. Han är i Pakistan på en känd adress. Han har inte hört något från polisen om att de önskar ha kontakt, skriver han i ett mejl till kanalen. 

Försvarsadvokaten bekräftar att Bhatti varit i kontakt med norska myndigheter flera gånger de senaste månaderna – senast för att hämta ut ett nytt norskt pass vid ambassaden i Islamabad för bara några veckor sedan. 

Den 14 juni ska Bhatti ha publicerat en bild på en brinnande pride-flagga i sociala medier, enligt Dagbladet.

Ses som ledare i islamistiska miljön

Enligt Dagbladet och VG har norska Säpo, PST, haft koll på Arfan Bhatti under 20 års tid. 

– Bhatti är ett välkänt ansikte som har varit i PST:s strålkastarljus sedan 90-talet, säger VG:s krimkommentator Øystein Milli.

VG skriver att han straffats flera gånger, men också blivit frikänd flera gånger, bland annat för misstänkt terrorplanering. Enligt Øystein Milli ska Bhatti vara en ledarfigur i den islamistiska organisationen Profetens Ummah. 

De två misstänkta gärningsmännen ska inte vara nära vänner – men källor från säkerhetstjänsten uppger att Matapour under tiden innan dådet dragits in i den extremistiska miljön där Afran Bhatti ses som en ledarfigur. 

Dagbladets källor uppger att Bhatti kan riskera upp till 21 års fängelse för medhjälp till angreppet, om utredningen visar att han påverkat misstänkte Matapour att begå terrorhandlingen. 

Norsk polis söker en andra gärningsman efter masskjutningen i juni 

Norsk polis söker en andra gärningsman efter masskjutningen i juni

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.