Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanne, Gun, Andréa, Gunnar och Liv dog

Dagbladets reporter Maja Walberg Klev rapport från Kongsberg.
Avspärrningar efter dådet.
Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Per Thomas Omholt.
Foto: TERJE BENDIKSBY / AP TT NYHETSBYRÅN

Hanne, Gun, Liv, Gunnar och Andréa.

Så hette de som miste livet när pilbågsmannen gick till attack i Kongberg.

– De är i sorg och har det tungt och svårt, säger advokaten Astrid Røkeberg som representerar offrens familjer.

Det har gått fyra dygn sedan pilbågsattacken i det lilla samhället Kongsberg. Fem personer dog och tre skadades i dådet. 

Nu går norska polisen ut med namnen på de avlidna. Det var Andréa Meyer, 52 år, Hanne Merethe Englund, 56 år, Gunnar Erling Sauve, 75 år, Liv Berit Borge, 75 år och Gun Marith Madsen, 78 år.

Hanne Merethe Englund, 56 år

Expressen har tidigare pratat med vänner till Hanne Merethe Englund. Vegard Settli, 56, sörjer sin nära vän Hanne som omkom i attacken. De hade känt varandra i uppemot 30 år. 

– Man hittar inga ord, det är så overkligt, sa han till Expressen.

– Jag var sambo med hennes väninna. Vi hängde mycket hos mig, ett stort gäng. Vi hade flera trädgårdsfester där vi samlade en massa folk.

Gun Marith Madsen, 78 år


För Dagbladet berättar Thomas Nilsen om sin saknad och sorg efter dådet. Han kände tre av de döda, Hanne, Gun och Andréa.

– Andrea var en livsglad dam som alltid sökte möjligheter. Hon var livsglad och mycket inlyssnande. Hon var alltid artig och mötte din blick, säger han.

Vännen Hanna beskrivs som en ”fjäril”. En person som var både konstnärlig och bohemisk, alltid med ett leende på läpparna.

Om Gun säger Thomas:

– Hon var som en levande institution. Samtidigt var hon väldigt artig och karismatisk. Hon var artig mot alla och hälsade alltid på Texas, säger han och syftar till sin hund som bär delstatens namn.

Andréa Meyer, 52 år


Svein Westad, 75, och Paula Westad, 80, förlorade också vänner i våldsdådet. Expressen mötte dem i Kongsbergs kyrka, där de tände ljus och sörjde de som inte finns längre.

– Det skär i hjärtat. Mina bästa vänner. Förfärligt, sa Svein och fortsatte:

– Det heter ju att det är de bästa som dör. Och det var de också. De var de mest öppenhjärtade.

Gunnar Erling Sauve, 75 år

Liv Berit Borge, 75 år

Liv Berit Borge och Gunnar Erlin Sauve var paret som gick bort i attacken. Enligt grannar i området sågs de ofta sitta ute på verandan eller utanför huset. De pratade ofta med de som gick förbi, särskilt på sommaren, skriver VG.

Åse Huslænde växte upp med Liv. De var klasskamrater, träffades för första gången när de var sju år. Åse beskriver sin vän som en god, snäll och socialt engagerad person. Hon älskade musik och konst.

– Stickning var en annan stor hobby vi hade tillsammans. Hon var alltid närvarande för oss fem klasskamrater. Vi följde varandra och tröstade om det gick lite fel i livet, säger hon till VG.

– Vi ställde upp för varandra.

Här offentliggör polisen namnen på de avlidna
Tv-reportage om pilbågsattacken i Kongsberg: Berättelser från vittnen • Utreds som terror

Direktrapport: Attacken i Kongsberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.