Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ovädret drar in – SMHI klass 1-varnar

Så blir vädret de kommande dagarna. Här är Ylva Johansson med en väderprognos.
Det gäller att hålla i hatten under tisdagen, då det väntas rejält blåsigt väder i Norrland.Foto: ARNE DEDERT / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
På sina håll kan det även bli snö under tisdagen, och SVT:s meteorolog Nils Holmqvist varnar för ishalka.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ett rejält blåsoväder drar in över stora delar av Norrland.

Nu klass 1-varnar SMHI för ”mycket hård vind” – och det kan bli uppemot stormstyrka.

– Det kommer blåsa mellan 21 och 24 meter per sekund, meteorologen Nils Holmqvist till SVT. 

I natt närmar sig ett djupt lågtryck från Norska havet, vilket kommer ge ”riktigt blåsigt väder” över Norrland under tisdagen.

”Särskilt i fjällen i kombination med snöfall”, skriver SMHI på sin hemsida och fortsätter:

”Vindarna till havs tilltar och det blir vindar av kulingstyrka på västerhavet och från norra Östersjön och norrut”.

Stormstyrka i fjällen

– Det kommer blåsa mellan 21 och 24 meter per sekund. Storm blir det först vid 25 meter per sekund och det blir det på fjälltoppar, men inte i övrigt, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist till SVT Västerbotten.

SMHI går nu ut med klass 1-varningar i stora delar av Norrland.

I Norrbottens läns inland, Västerbottens läns inland och Jämtlands län utom fjällen varnar myndigheten för ”mycket hårda vindbyar”. I Jämtlandsfjällen varnar man för ”mycket hård vind” och i Lapplandsfjällen för ”hård vind med snödrev eller nederbörd”.

– Man vill kanske inte befinna sig i fjällen i morgon, säger Nils Holmqvist till SVT – och varnar även för eventuell ishalka under tisdagsmorgonen.

Lugnare väder på onsdag

Enligt SMHI kommer vindarna vara som värst under tisdagen, för att sen avta.

”Natt till onsdag drar det blåsiga lågtrycket bort och på onsdag blir det lugnare väder. I främst södra Norrland då något regn, i mellersta Norrland snöfall. I övrigt moln som varvas med en del solglimtar.

Under resten av veckan ostadigt med flera nederbördsområden som ska passera landet”, skriver meteorologen Mikaela Dahlström på SMHI:s hemsida.

Så definieras varningarna

Klass 1 mycket hårda vindbyar

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Klass 1 mycket hård vind

Medelvind från 18 m/s upp till 25 m/s. Svårt att förflytta sig. Vid lös snö uppstår snödrev vilket medför problem att orientera sig. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Klass 1 hård vind med snödrev eller nederbörd

Medelvind från 14 m/s upp till 18 m/s tillsammans med antingen minst 5 mm nederbörd (i smält form) inom 12 timmar eller förekomst av lös snö som orsakar snödrev. Svårt att förflytta sig. Snödrev medför även problem att orientera sig. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

 

Källa: SMHI 

Värsta stormarna på 2000-talet

Minns du Dagmar, Alfrida och Gudrun? 75 miljoner kubikmeter skog förstördes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.