Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska läkaren: Inga resor till Sverige i år

Handlarens oro efter den uteblivna gränshandeln till Norge.
Uteservering i Stockholm på fredagskvällen.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norska smittskyddsläkaren Bjørg Marit Andersen tycker att det är orealistiskt med resor till Sverige i år.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bjørg Marit Andersen, tidigare överläkare vid Ullevåls sjukhus.Foto: LARS EIVIND BONES, LARS EIVIND BONES / Lars Eivind Bones

Norrmän bör undvika Sverige under lång tid framöver – smittspridningen är för stor.

Det anser norska medicinprofessorn Bjørg Marit Andersen.

– Norrmän kan glömma Sverige i år. Det är helt orealistiskt att man ska kunna resa dit, säger hon till Børsen.

Sverige med över 5 300 dödsfall och över 67 000 bekräftade smittfall avskräcker Norge.

Bjørg Marit Andersen, tidigare överläkare vid Ullevåls sjukhus, förklarar för Børsen att hon får kalla kårar av den svenska coronastatistiken.

– Det är osedvanligt högt. Det är helt oväntat att det skulle gå så pass galet för ett så utvecklat samhälle, säger hon till tidningen.

”Kanske till nästa år”

Medicinprofessorn tror inte alls att det är lämpligt för norrmännen att besöka Sverige i år. Smittspridningen är för stor, enligt henne.

– Kanske till nästa år, men det beror helt på vad de väljer att göra, säger hon till Børsen.

Världshälsoorganisationen WHO har nyligen pekat ut Sverige som ett av elva europeiska länder med hög smittspridning. Statsepidemiolog Anders Tegnell har förklarat de många fallen med att landet testar mer nu än vad som gjordes tidigare.

Folkhälsomyndigheten har också fått ett nytt uppdrag av regeringen att aktivt smittspåra.

Krav på mer åtgärder

Men Bjørg Marit Andersens bedömning är att betydligt mer behöver göras för att få smittspridningen under kontroll.

– Om de låter denna infektion spridas utan lockdown och utan ordentliga åtgärder, kan det ta ett år eller två innan de börjar kunna se att den är under fullständig kontroll. Infektionen kommer att spridas till hela Sverige och till andra länder, säger hon till Børsen.

Även smittskyddsexperten Jörn Klein anser att det kan dröja innan det är säkert för norrmän att besöka Sverige. ”Först när ett vaccin är på plats”, uppger Klein för Børsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.