Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Norska kungahuset ställer in sitt besök

Strax före klockan 19 anlände kungen och Silvia till Nordiska museet för kvällens firande.Foto: Anna-Karin Nilsson
Kungen höll sina förväntningar inför kvällen för sig själv: "Det vet man aldrig", säger han.Foto: Anna-Karin Nilsson
<p>Prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Nordiska museet.</p>Foto: Anna-Karin Nilsson
<p>Drottning Sonja och kung Harald kommer inte på kungens gudstjänst.</p>Foto: Suvad Mrkonjic
<p>Kung Carl XVI Gustaf fyller 70 år den 30:e april.<br></p>Foto: Charles Hammarsten / Ibl

Nu har kungen anlänt till det stora firandet på Nordiska museet i Stockholm.

Men förväntningarna på sin sista kväll som 69-åring håller han för sig själv.

– Det är en hemlighet, det vet man aldrig, säger han vid ankomsten till det pampiga museet.

I kväll hålls det konsert på Nordiska museet i Stockholm för att fira kungens 70-årsdag. Sedan är det dags för det riktiga firandet, och många tunga namn finns på gästlistan.

Förutom den svenska kungafamiljen kommer kungligheter från Danmark, Japan, Monaco, Serbien, Spanien och Tyskland till gudstjänsten i morgon. Utöver det ska statsminister Stefan Löfven och presidenterna från Finland respektive Island finnas på plats.

Tidigare har Expressen kunnat rapportera att de norska kungligheterna med kung Harald, drottning Sonja, kronprinsessan Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsessan Märtha Louise och Ari tackat ja till inbjudan.

Men de finns inte på listan över gästerna som ska vara med på Te Deum i morgon klockan 10.00.

Prinsessan Märtha representerar Norge

Enligt uppgifter till Expressen ställer det norska kungahuset in besöket på grund av den tragiska helikopterolycka som inträffade under fredagen utanför Bergen. 13 personer befaras ha omkommit i olyckan.

Det norska hovet meddelar att kungaparet och kronprinsparet ställer in sin resa. Marianne Hagen, kommunikationschef vid norska hovet, bekräftar uppgifterna.

– Kungen har bett prinsessan Märtha att representera familjen, säger hon.

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn kommer att delta i firandet.

Kung Harald och drottning Sonja inte med på konserten

Det betyder att de inte heller kommer på konserten som hålls för kungen på Nordiska museet i kväll.

Där ska andra kungligheter såsom den japanska prinsessan Takamado, prins Albert av Monaco, kronprinsessan Margareta av Rumänien, kronprins Alexander av Serbien och de tyska prinsarna Leopold och Manuel vara med.

Prins Oscar kan dyka upp på kungens födelsedag

En annan överraskning blir om morfar kungens födelsedag blir prins Oscars första framträdande.

– I morgon är det den stora födelsedagen. Där kommer hela familjen att vara med, sen har jag inte information om huruvida de yngsta kommer att delta, säger Margareta Thorgren.

Men räkna iskallt med både prinsessan Estelle, prinsessan Leonore och prins Nicolas. De har tidigare varit med i sådana här officiella sammanhang.

"En hemlighet"

Strax före klockan 19 anlände kungen och drottningen i kortege till Nordiska museet. Efter flera frågor fick Expressens Johan T Lindwall till slut svar på frågan om vad kungen ser fram emot under kvällen.

- Det är en hemlighet, det vet man aldrig, säger han kort.

Det är alltså en hemligheternas kväll som vankas, den sista kvällen för kungen som 69-åring.

Så ska kungen firas

När kungen fyller 70 år den 30 april, valborgsmässoafton, är det en fest som pågår i en hel vecka och kungligheter från hela Europa kommer till Stockholm. Dessutom kommer kungen att bjuda in sina nya familjer i form av både prins Daniels närmaste familj, Chris O'Neills familj och även prinsessan Sofias familj - inte ens vid de kungliga bröllopen de senaste åren har gästlistorna varit i närheten av det som nu kommer ske sista veckan i april i Stockholm.

Hjärnan bakom festen - förutom kungen - är hans närmaste högra hand stabschef generalmajor Håkan Pettersson. Han har sedan länge en stor erfarenhet av att arrangera stora kungliga högtider. Det är Håkan Pettersson som har arrangerat alla tre kungliga bröllop sedan fram till förra sommaren 2015.