Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thor sågar Anders Ygeman – efter utspelet

Philip Manshaus är misstänkt för terrordådet mot moskén i norska Bærum.
Norska statsministern Erna Solberg.Foto: THOMAS STOLTE / ACTION PRESS / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor stämmer in i kritiken mot Anders Ygeman.Foto: Expressen / OLLE SPORRONG
Även Hanif Bali riktar en känga mot Sveriges energiminister.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Norges statsminister Erna Solberg efterlyste ett nordiskt samarbete för att motverka svenska nazister i Norge.

Anders Ygeman (S) kontrade på Twitter: ”Kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen.”

Hans tweet fick skarp kritik, och nu backar Ygeman delvis.

– Som jag tolkade det så var det ett sätt att skjuta över skulden, men när jag har fått det förklarat för mig i efterhand så säger de att det är på en fråga från en svensk journalist. Så man kanske ska ta det lite lugnt ändå, säger han till TV4.

Med anledning av det misstänkta försöket till terrordåd mot moskén i norska Bærum höll Erna Solberg, statsminister i det konservativa partiet Høyre, en pressträff under måndagen.

Där lyfte hon vikten av ett nordiskt samarbete för att motarbeta nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som har sitt säte i Sverige. 

Solberg menade att svenska nazister är vanligt förekommande i Norge.

– Vi har sett att när de demonstrerar så är det några lokala och så kommer det folk från Sverige. Det är ett försök att organisera sig i grannländerna. Då är det viktigt att vi skapar en motståndskraft mot det i Norge, sa hon bland annat.

Erna Solbergs uttalande upprörde Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S): 

”Gärna norsk-svenskt samarbete, men regerar man med Fremskrittspartiet och utnämnt Sylvi Listahaug till minister 2 gånger, så kanske man ska se sig själv i spegeln innan man sneglar över landsgränsen”, skrev han på Twitter under måndagskvällen. 

Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet tvingades avgå som minister förra våren sedan hon mött massiv kritik för uttalanden om att Arbeiderpartiet skulle vara mer upptaget av att tillvarata terroristers rättigheter än av Norges säkerhet. Men tidigare i år gjorde hon comeback i regeringen.

https://twitter.com/Ygeman/status/1160969300141838339

Høyre: ”Tråkig reaktion”

Ygemans uttalande har väckt kritik från andra sidan landsgränsen. 

Till Aftonbladet säger Henrik Asheim, ledamot i stortinget för Høyre, att energiministerns svar är en ”tråkig reaktion” och enbart bidrar till att leda bort en viktig diskussion. 

– Ygeman lägger sig på en debattnivå som norsk vänster aldrig har gjort efter 22 juli. Det är tråkigt. Jag både tror och hoppas att Sveriges statsminister har en mer konstruktiv ingång i detta än vad hans statsråd har, säger Henrik Asheim till tidningen.

Sylvi Listhaug är än fränare i sin kritik.

– Jag rekommenderar Ygeman att städa upp sitt eget land innan han undervisar Norge, säger hon till Aftonbladet.

Busch Thor: ”Plumpt och pinsamt”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gick under tisdagen ut på Twitter och kallade Ygemans utspel för ”plumpt och pinsamt”.

”Om svenska nazister åker till Norge och sprider sitt hat skyller man inte ifrån sig, man tar det på allvar och gör vad man kan för att städa framför egen dörr”, skriver hon i inlägget.

https://twitter.com/BuschEbba/status/1161228849046327296

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström instämmer i kritiken och kallar Ygemans twittrande ”ovärdigt”.

Expressen har sökt Anders Ygeman. Hans pressekreterare Fredrik Persson skriver i ett sms:

Ygeman har tyvärr inte möjlighet att ge några fler kommentarer.”

Ygemans reträtt: Man kanske ska ta det lite lugnt

I TV4:s ”Efter fem” säger Anders Ygeman:

– Jag tycker att man ska föra en diskussion om de olika uttalanden som Fremskrittspartiets statsråd i Norge har gett uttryck för, där man varnar för en ”smygislamisering” av Norge, där man kallar till korståg mot islam.

Han fortsätter:

– Jag tror att det vore bra om Erna Solberg tog tag i det och inte bara sneglade över landsgränsen på flera år gamla händelser.

TV4: Vad är det hon antyder när hon säger att bland nynazister i Norge så talar man svenska?

– Som jag tolkade det så var det ett sätt att skjuta över skulden, men när jag har fått det förklarat för mig i efterhand så säger de att det är på en fråga från en svensk journalist. Så man kanske ska ta det lite lugnt ändå, säger Ygeman.

Han tillägger dock att detta inte framgick av medierapporteringen kring Solbergs uttalande, och han står fast vid kritiken mot utnämningen av Sylvi Listhaug.

Expo: En hembakad norsk terrorist

Jonathan Leman, researcher på Expo, säger att Erna Solberg visserligen har rätt i sak när det gäller Nordiska motståndsrörelsen, NMR. 

– Många i NMR:s demonstrationer i våra grannländer är svenskar, säger han.

Men Leman ställer sig ändå frågande till att den norska statsministern väljer att flytta fokus till Sverige. NMR står bara för en del av den högerextrema hotbilden i Norden, och den misstänkte gärningsmannen Philip Manshaus är såvitt känt inte aktiv i organisationen.

– Det här är en hembakad norsk terrorist vad det verkar, och det har de haft tidigare också. 

Expressen har också sökt de norska socialdemokraterna, Arbeiderpartiet, som avböjer att kommentera den svensk-norska ordväxlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.