Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ministerns sambo gripen misstänkt för hot

Laila Bertheussen misstänks ha startat en brand i parets bil – och därefter polisanmält händelsen. Foto: PRIVAT
Norska justitieministerns, Tor Mikkel Wara i samtal med danska ministern Inger Stojberg. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det var i söndags som parets bil började brinna och polis kallades till platsen. Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Norska justitieministern Tor Mikkel Wara Foto: DAGBLADET

Norska justitieministerns, Tor Mikkel Wara, sambo är gripen misstänkt för att ha gjort en falsk polisanmälan, skriver nroska medier, bland andra VG.  

Sambon Laila Bertheussen misstänks ha startat en brand i parets bil – och därefter polisanmält händelsen som utreddes som hot mot ministern. 

Nu riskerar Laila Bertheussen  fängelse – och justitieminister Wara tar timeout. 

– Min klient är mycket bestämd över att polisen är ute på ett blindspår, säger Laila Bertheussens advokat John Christian Eiden.

På söndagen började norska justitieministern Tor Mikkel Waras och hans sambos bil att brinna. Bilen stod parkerad utanför parets hus. 

Händelsen inträffade efter flera tidigare hot ska ha riktats mot paret. Enligt Dagbladet har fem händelser sedan december kopplats till hot mot familjen. Tidigare incidenter har hemlighållits av norska polisen och säkerhetspolisen

Polisen utredde inledningsvis hot mot paret efter att sambon gjort en polisanmälan efter branden – men på torsdagen framkom nya uppgifter. 

Norska säkerhetspolisen PST kallade klockan 16 till presskonferens där de meddelade att justitieministerns sambo nu är misstänkt för att ha legat bakom branden. 

Hans sambo Laila Bertheussen misstänks ha gjort en falsk polisanmälan efter att tidigare ha uppgett att gärningspersoner ska ha legat bakom branden. Under dagen håller polisen förhör med den misstänkte. Polisen har beslagtagit datorer och en skrivare. 

– Anklagelsen handlar om den brand som utbröt i familjens bil som stod parkerad hos familjen. Vi misstänker att den anklagade själv ha startat branden och gett intrycket att branden startats av en eller flera gärningspersoner, säger Benedicte Bjørnland, chef för norska säkerhetspolisen. 

Sambon: Polisen är ute på ett blindspår

Efter beskedet valde justitieministern Tor Mikkel Waras att ta timeout på obestämd tid, skriver NRK. 

Laila Bertheussens advokat John Christian Eiden säger till  VG
- Jag har haft ett längre samtal med min klient efter förhör. Hon är mycket bestämd över att polisen är ute på ett blindspår. Hon har svarat på alla frågor och gett PST tilgång til alla upplysningar för att belysa sin oskuld. Hon är sedan släppt, säger advokat John Christian Elden.


Statsministern Erna Solberg  höll under eftermiddagen en presskonferens där hon meddelade att Jon Georg Dale tar över posten som justitie- och beredskapsminister. 

– Detta var en chock för mig och hela regeringen, säger hon. 

Norska ministern tar timeout

Statsministern berättar att hon blev informerad av PST strax före deras presskonferens. 

– Det här är en tragedi för honom och hans familj. Han får nu ta timeout för att kunna ta hand om sin familj, säger hon. 

Tor Mikkel Wara från Fremskrittspartiet har suttit i regeringen som justitie-, beredskaps- och migrationsminister sedan 4 april förra året.

Även finansministern Siv Jensen var med på presskonferensen. 

– Vi är alla i chocktillstånd till följd av detta. Han är i chock. Jag tycker det är bra att polisen gör sitt jobb och fortsätter med det. I dag har jag först och främst omtanke för Tor Mikkel och hans närmaste, säger hon.

Detta har hänt

Natten till 6 december förra året skrev någon ordet rasist och ritade ett hakkors på justitieministerns hus och på ministerns bil. Samtidigt upptäcktes att en slang hängde ut från tanken på en bil som stod parkerad vid huset. Det tolkades som att någon försökt tända eld på bilen

 

17 januari utbröt en brand i soptunnan utanför huset.

 

11 februari undersökte polisen ett misstänkt föremål som hittades utanför justitieministerns hus. En flaska med ett tygstycke var fastbunden i stötfångaren på en bill. Polisens bombgrupp konstaterade att föremålet var ofarligt men enligt norska tidningen Dagbladets källor fanns spår av brännbar vätska i flaskorna.

 

4 mars var polisens bombgrupp åter vid huset då ett misstänkt brev hittades i brevlådan.

 

Natten till 10 mars ryckte polisen ut till en brand i Waras bil, som stod parkerad utanför huset. Branden släcktes snabbt och utredningen lämnades över till norska säkerhetspolisen PST. 


I nuläget finns det inga misstankar mot sambon gällande delaktighet i de tidigare händelserna som kopplats till hot mot familjen. 

– Det utreds i samband med hot mot justitieministern och sambon själv, men hon är inte misstänkt för tidigare händelser, säger Benedicte Bjørnland. 

Ministerns sambo riskerar fängelse

Däremot fortsätter de att utreda eventuell inblandning. 

Polisen har inte uppgett hur sambon ställer sig till anklagelserna. Hon delgavs misstanke tidigare under torsdagen. 

Om hon döms skyldig riskerar hon ett års fängelse, enligt Dagbladet. 

PST har övervägt ifall det misstänkta brottet omfattas av brottsbalkens paragraf 114 - ”angrepp på det högsta statsorganets verksamhet” – vilket skulle innebära en påföljd på upp till 10 års fängelse. 

Säkerhetspolisen har sedan branden gjort en omfattande utredning men inte lyckats ringa in någon eller några misstänkta. 

Statsvetaren Bernt Hagtvet säger till norska tidningen VG:

– Jag kan inte påminna mig att vi haft en liknande skandal i norsk politisk historia.