Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska influencern var en av överlevarna på Utøya

Norska influencern en av överlevarna från Utøya.
Sofie Nilsen överlevde attentatet på Utøya den 22 juli 2011.
Foto: Privat

I dag är det tio år sedan 69 personer sköts ihjäl på Utøya.

En av de som överlevde attentatet var Sofie Nilsen, som i dag är en känd influencer i Norge.

Nu berättar hon om livet efter Utøya, och hatet hon fått utstå som överlevare.

”Det handlar mycket om att jag använder den 22 juli för att få klick”, berättar hon för Expressen. 

Den 22 juli 2011, drabbades Norge av två terrorattentat. 69 människor, de flesta under 20 år gamla, miste sina liv under den besinningslösa skjutningen på Utøya, strax efter att åtta personer dödats i ett bombattentat i Oslo.

Sofie Nilsen, 26, var en av ungdomarna som befann sig på ön Utøya på ett sommarläger den där dagen. 2017 blev hon rikskändis i Norge som en av deltagarna i dokusåpan ”Paradise hotel Norge”, och hon jobbar i dag som influencer. Hennes förflutna kom snabbt till tittarnas kännedom, och Sofie Nilsen har själv valt att vara öppen med sin historia.

Hennes transparens kommer med både bra och dåliga sidor, skriver hon i ett mejl till Expressen.

”Jag har fått meddelanden om att jag har hjälpt andra att prata om saker som har varit svåra eftersom flera har känt igen sig, men jag har också fått kommentarer som inte har varit lika trevliga.”

Sofie Nilsen berättar att många av de negativa kommentarerna består av anklagelser om att hon använder sina minnen av den 22 juli för att få klick och uppmärksamhet. Andra har hävdat att hon inte kan ha det så svårt eftersom det inte verkar så utåt.

”Jag har fått höra många olika saker, och jag ska inte dölja att några av kommentarerna har varit väldigt sårande,” skriver hon. 

Gärningsmannen Anders Behring Breivik sköt ihjäl 69 personer på Utøya.
Foto: OLLE SPORRONG

Hade svårt att klara av skolan: ”Tufft att ha ett normalt liv”

Sofie Nilsen har tidigare berättat i sina sociala medier om hur hon gömde sig för gärningsmannen Anders Behring Breivik i ett hus på Utøya tillsammans med ett fyrtiotal andra. 

Den första tiden efter händelsen var mycket tuff, skriver hon till Expressen. Hon var 16 år gammal och började på gymnasiet bara en månad efter attentatet, vilket skulle visa sig bli en svår utmaning. 

”Det var tufft att försöka ha ett normalt liv efter att något så brutalt hade hänt. Jag var sällan i skolan eftersom jag hade svårt att koncentrera mig under en längre period, och jag hade också problem med tystnaden runt mig. Jag sov ofta dåligt på nätterna, och klarade därför inte av att gå upp ur sängen för att komma till skolan. Det var otroligt svårt att känna att man inte fick till det 'alla' andra runt mig fick till”, berättar influencern i mejlet. 

Sofie Nilsen har kämpat med både ångest och skuldkänslor, men i dag har hon lärt sig att leva med det jobbiga.
Foto: Privat

Under de tio år som gått har Sofie Nilsen kämpat för att bearbeta det hon var med om på Utøya, samtidigt som hon har försökt att leva ett så normalt liv som möjligt. Hon berättar att hon har brottats med mycket ångest, skuldkänslor, sorg och ilska och känslan av att livet aldrig kommer bli bra igen.

”Men med bra stöd från mina närmaste så blev det lite bättre för varje dag som gick. Det har varit en lång resa för att komma hit och mycket jobb. Det kommer alltid finnas med mig på ett eller annat sätt, men jag har nog lärt mig att leva med alla de sakerna som kom i efterhand. Självklart har jag perioder som är svårare än andra när jag lider en del av ångest, men jag försöker att bra ta en dag i taget under sådana perioder”, skriver Sofie Nilsen. 


Astrid W. E. Hoem överlevde attacken: ”Terroristen var en av oss”

Astrid W. E. Hoem överlevde attacken: ”Terroristen var en av oss”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.