Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska ilskan mot svenska renarna

Norge är trötta på svenska renar som betar på andra sidan gränsen.Foto: MIKE LIMA
Sveriges jordbruksminister Sven-Erik Bucht, S.Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De norsk-svenska relationerna har fått sig en törn – på grund av renar.

Nu hotar den norske jordbruksministern att begränsa antalet svenska renar som strövar över till norsk mark för att beta.

I ett skarpt formulerat brev till jordbruksminister Sven-Erik Bucht, S, skriver han:

"Med hänsyn till en ekologiskt bärkraftig rennäring tar jag sikte på att etablera en lag för att reglera antalet svenska renar på bete i Norge".

De öppna vidderna i nordvästra Sverige där samernas renar strövar fritt fram och tillbaka över gränsen mellan Norge och Sverige i jakten på bete kan ge ett fridfullt intryck – men den är långt ifrån okontroversiell.

Och nu har den orsakat en eskalerande konflikt mellan grannländerna, vilket The Independent Barents Observer var först att rapportera om.

Norge och Sverige har i flera år försökt komma överens om ett nytt gemensamt avtal som rör rennäringen i gränstrakterna.

Norge vägrar förhandla

Men i somras meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht sin norska kollega jordbruksminister Jon Georg Dale att Sverige inte tänker ratificera den nya konvention som tagits fram utan att han i stället vill återuppta förhandlingar i frågan.

Beskedet togs inte emot välvilligt – och ledde till ett Sven-Erik Bucht fick ett skarpt formulerat brev från Dale i förra veckan.

"Enligt min mening är det små utsikter att nya förhandlingar leder fram till en ny konvention. Från norsk sida är det därför inte aktuellt att gå in i nya förhandlingar." skriver Jon Georg Dale.

Vill "reglera antalet svenska renar"

Han fortsätter sedan med att beskriva hur Norge arbetat aktivt med att reglera antalet norska renar i regionen för att försäkra sig om att betet räcker till alla djur. När de svenska renarna sedan kommer in över gränsen förstörs hela detta arbete, samtidigt som det innebär en orättvis situation för de norska renägarna.

"Det är ohållbart för norska renägare att samtidigt som de verkställt detta (en anpassad produktion), så flyttar svensk rennäring in i samma betesområden utan någon som helst kontroll över hur många djur som nyttjar betesunderlaget." skriver Jon Georg Dale.

Den norske jordbruksministern planerar nu att begränsa antalet svenska renar som tillåts passera över gränsen:

"Med hänsyn till en ekologiskt bärkraftig rennäring tar jag sikte på att etablera en lag för att reglera antalet svenska renar på bete i Norge".

Kända fredsmäklare

Øyvind Ravna, professor i juridik vid UiT, The Arctic University of Norway, menar att de lagar som rör ursprungsbefolkningar troligen gör att Norge inte har rätt att besluta om svenska samers renar på norsk mark. Men han anser att de två länderna borde kunna komma överens i frågan:

– För två länder som båda är kända som internationella fredsmäklare och konfliktlösare borde det inte vara så svårt att lösa en begränsad konflikt som rör några få kvadratkilometer betesmark, säger Øyvind Ravna till The Independent Barents Observer.

Expressen har sökt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.