Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norska forskaren: Svenskarna tar jobben

Bernt Bratsberg.

Nu är nästan var femte ung Oslobo svensk.

Antalet unga svenskar i Norge har mer än 20-dubblats sedan 1990.

Och norska ungdomar har svårt att få jobb i konkurrens med alla svenskar, skriver Aftenposten.

– Det är svårare för norska ungdomar att få jobb hos oss i dag än för tio år sedan. Vi anställer hela tiden fler svenskar, säger Alexander Gustavsen, driftschef för kioskkedjan Deli de Luca, till tidningen.

Svenskar har länge vallfärdat till vårt rikare grannland i väst för att lättare få jobb - och framför allt högre löner.

För några år sedan uppgick antalet svenskar mellan 17 och 25 år i Norge till 28 000, eller 5 procent av antalet ungdomar i den åldersgruppen i Norge. Och de flesta har flyttat till Oslo. I den norska huvudstaden är nästan var femte ungdom svensk.

– Norska och svenska ungdomar är väldigt lika och konkurrerar i stor utsträckning om samma jobb. När antalet svenskar ökar kraftigt blir det svårare för norska ungdomar att få deltidsjobb och sommarjobb, säger Bernt Bratsberg, seniorforskare på forskningsinstitutet Frischsenteret, till Aftenposten.

Forskare har kartlagt vad den svenska arbetskraftsinvandringen har för effekt på norska ungdomars löner och möjlighet att skaffa jobb. Forskningen visar att när 10 svenskar får jobb så tränger de ut 3-4 norska ungdomar. Lönerna i jobben som svenskarna tar påverkas också.

"Kunkurrensen är hårdare"

Johannes Sørbø, seniorrådgivare på Nav, jobbar med att analysera den norska arbetsmarknaden.

– Det är svårare att få jobb direkt efter gymnasiet i dag än tidigare. Antalen okvalificerade jobb är lägre och konkurrensen är hårdare - särskilt i åldersgruppen 17 till 19 år ålder, säger han till Aftenposten.

Runt 60 procent av de som söker jobb på den norska kioskkedjan Deli de Luca är svenskar.

– Våra franchisetagare säger att de föredrar svenskar. Därför vinner de lättare i en rekryteringsprocess över en norrman, säger företagets driftschef Alexander Gustavsen, till Aftenposten.

Tidigare har norska näringslivets huvudorganisation, NHO, larmat om att arbetskraftsinvandringen från Sverige har blivit för stor.

– Norge kan inte rädda Sverige från ungdomsarbetslösheten, sa avdelningsdirektören.

Men dåvarande arbetsmarknadsministern Hillevi Engström, M, såg inga problem i det.

– Dörrarna till våra svenska arbetsplatser står öppna för såväl norrmän som polacker och spanjorer.

"Har ett nära samarbete"

Arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, M, tycker inte att det är ett problem att svenska ungdomar flyttar till Norge för att jobba.

– Det är positivt för både unga och arbetsgivare att unga reser utomlands och får erfarenheter från andra länder. Det är erfarenheter och nätverk som vi ska tillvara på den svenska arbetsmarknaden när de återvänder, säger hon till Expressen.se.

Om svenska ungdomar tränger bort norrmän från den norska arbetsmarknaden, har vi något ansvar för det?

– En rörlig och öppen arbetsmarknad med schysta villkor är i grunden något bra. Jag kommer inte att driva en politik som stänger Sveriges gränser. Det gäller både svenska ungdomar som vill få erfarenheter från världen och unga som vill komma till Sverige och arbeta.

Tar din norska kollega upp den problematiken när ni talas vid?

– Vi har ett nära samarbete i Norden där vi är överens om att rörlighet på den nordiska arbetsmarknaden är bra. När jag träffar den nya norske arbetsmarknadsministern kommer jag prata om hur jobben kan bli fler och komma fler till del.