Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska forskare: Därför blir vissa mer sjuka i covid-19

Tegnell svarar på om Sverige skulle ha gjort som Norge. Bilder från SVT Morgonstudion.
Norska forskare har gjort fynd som kan förklara varför en del blir mer sjuka i covid-19
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Forskare vid Oslo universitetssjukhus rapporterar att de gjort ett viktigt fynd som visar varför en del patienter blir mer sjuka av covid-19 än andra.

Forskarna menar att ett överaktivt immunförsvar kan förvärra sjukdomsförloppet, skriver norska Dagens Medisin.

De norska forskarna konstaterar vidare att deras upptäckt bör få följder för hur studier ska utformas i fortsättningen, och hur mediciner ska utvärderas.

– Det är fantastiskt att norska patienter kan bidra till att hitta något som kan bli viktigt för att behandla en pågående infektion av covid-19, säger Sören Erik Pischke, överläkare och forskare vid Oslo universitetssjukhus, till Dagens Medisin.

Fyndet han och kollegerna gjort handlar i grund och botten om att hur sjuka människor blir av covid-19 inte står i relation till hur stor smittdos de fått i sig. Utan mer hur aktivt immunförsvaret blir av viruset.

Forskaren: ”Då blev förloppet allvarligt”

– I början fruktade vi att patienter som fått i sig stora virusdoser hade en dålig prognos. I stället förstod vi att då immunförsvaret var väldigt i gång blev förloppet allvarligt, och kunde leda till att patienten tvingades till respiratorbehandling, säger Pischke till tidningen Dagbladet.

Han menar vidare att fynden, som nu är publicerade i ansedda tidskriften Proceedings of the National Academy of Science, är väldigt viktiga.

– Våra fynd lägger grunden för planerna på en större klinisk studie. Det viktiga är att resultaten fastställs i en större och kontrollerad studie.


Plötsliga vändningen – Sverige går bättre än grannländerna där antalet smittade ökar kraftigt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.