Tegnells svar efter attacken från norska forskaren: ”Klart”

Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterar att Sverige har bättre immunitet än grannlandet Norge - men anser samtidigt att det är osäkert om det går att få någon klarhet i immuniteten.
Den norska professorn Gunnar Kvåle går till hård attack mot Anders Tegnell.
Foto: Bergens universitet
Sveriges statsepidemiolog får kritik på flera punkter från norskt håll.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskar badar i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Anders Tegnells uttalande om att Sverige kan klara sig lindrigare än Norge vid en eventuell andra våg av coronaviruset, har mötts av hård norsk kritik.

– De flesta skulle säga att han inte har så stor trovärdighet, säger professor Gunnar Kvåle till Dagbladet om Tegnell.

Nu svarar statsepidemiologen på den norska attacken:

– Det är väl helt klart att Sverige har en större grundimmunitet i befolkningen än vad Norge har.

Förra veckan sa statsepidemiolog Anders Tegnell att Sverige kan klara sig bättre under hösten än Norge, om en andra smittvåg av viruset skulle komma. Dels för att fler personer har smittats här.

Nu får han kritik på flera punkter från norskt håll.

Gunnar Kvåle, professor i internationell hälsa vid universitetet i Bergen, säger att utgångspunkten är fel, eftersom han anser att det är dags att sluta se på covid-19 som en influensa som blossar upp i ”vågor”, rapporterar Dagbladet.

Han säger att ingen vet vilken betydelse antikroppar har – varken för en varaktig immunitet eller flockimmunitet. Gunnar Kvåle anser dessutom att uttalanden från Anders Tegnell ska tas med en nypa salt.

På torsdagens presskonferens svarade statsepidemiologen på de norska reaktionerna.

– Jag har försökt att vara försiktig när jag svarar i den frågan, det beror på vad man menar med att komma lindrigare undan, men det är väl helt klart att Sverige har en större grundimmunitet i befolkningen än vad Norge har, och att en sådan hjälper till vid lokala utbrott säger all vår tidigare erfarenhet av mässling, diverse barnsjukdomar, sa Anders Tegnell.

”Är en gissningstävling”

Enligt Gunnar Kvåle kan Norge vara bättre rustat än Sverige när det gäller att hantera nya utbrott, eftersom de haft färre fall och därför hunnit utvecklat ett effektivt system för testning, isolering och smittspårning.

Epidemiologen och cancerforskaren Eiliv Lund, vid universitetet i Tromsø, kallar Tegnells uttalanden för ”en gissningstävling”, skriver VG.

Norges biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad menar att smittskyddsarbetet ser lika ut i Norge och Sverige, men är osäker på om Sverige kan ha ett bättre utgångsläge.

– Nya studier visar att immuniteten kanske inte är långvarig. Så hur många som faktiskt är immuna i Sverige, och som kommer att vara det under hösten, det kan vi inte vara säkra på, säger han till NRK. 

Anders Tegnell om trängseln i Sverige:

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar trängseln runtom i Sverige.
Anders Tegnell tror att Sverige kan få det enklare under hösten än grannlandet Norge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.