Norsk tittarstorm efter Åkesson-intervju

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Astor And Barth/Rex
Foto: Astor And Barth/Rex

Fredrik Skavlans intervju med SD-ledaren Jimmie Åkesson har väckt massiv kritik i Norge.

Men i motsats till reaktionerna i Sverige, som kretsat kring att den sjukskrivne partiledaren ens bjudits in till programmet och som var mest upprörda innan intervjun ens sänts, kallas intervjun för "mobbning" i grannlandet, skriver Verdens Gang.

En av de mest upprörda var Christian Tybring-Gjedde, stortingsledamot för Framskrittspartiet. På sin Facebook-sida skriver han:

"Skavlans respektlösa behandling av sin långtidssjukskrivna gäst var en studie i vulgär elitistisk propagandajournalistik"

Anmälningarna mot programmet har duggat tätt hos Kringkastingsrådet, Norges motsvarighet till Granskningsnämnden.

– Det är klart bland de 8–10 inslag eller program som har skapat mest reaktioner de senaste åren, säger rådets sekreterare Erik Berg-Hansen till tidningen.

"Uppträdde som en svensk journalist"

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge skriver i ett sms till VG: "I Sverige har vi länge haft en mer positiv bild av norsk media, men i går uppträdde Skavlan som en svensk journalist".

Fredrik Skavlan säger att han var beredd på att intervjun skulle få folk att reagera men inte på att det skulle bli så stort.

– Det är som en naturlag att politiska intervjuer blir fel i någons ögon, antingen är de för mysiga eller för tuffa, säger Skavlan till VG.

– Vår avsikt var inte att köra över eller trakassera Åkesson utan att diskutera det allt hårdare politiska klimatet som han själv anger som en av förklaringarna till sin utbrändhet. En del menar att sverigedemokraterna med sitt språkbruk har bidragit till det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.