Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norsk studie om Astras vaccin: ”Skyhöga” nivåer av antikroppar

Sören Andersson svarar på frågor efter EMAs besked.
Forskare har studerat de fem patienter som drabbats av den ovanliga blodproppsformen och som lades in på Rikshospitalet.
Foto: LISA LEUTNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Forskarna har kommit fram till att patienterna hade extremt höga nivåer av antikroppar.
Foto: LISA LEUTNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Medicinska experter i Norge har granskat de ovanliga biverkningarna av Astra Zenecas vaccin.

De har bland annat kommit fram till att de som drabbats av den allvarliga blodproppstypen haft ”skyhöga” nivåer av antikroppar – som kan ha orsakat tillståndet.

– Det sprängde skalan i vårt laboratorium, säger överläkaren Ingvild Sørvoll.

I Norge har man tillfälligt pausat all användning av Astra Zenecas vaccin efter att det rapporterats in allvarliga blodproppsfall.

Forskare har studerat de fem patienter som drabbats av den ovanliga blodproppsformen och som lades in på Rikshospitalet, och resultaten har nu publicerats i New England Journal of Medicine.

Forskarna har kommit fram till att patienterna hade extremt höga nivåer av antikroppar. Det handlar om antikroppar mot ”blodplättsfaktor 4”, skriver Aftenposten. 

– Vi har aldrig sett så höga nivåer av antikroppar, säger Ingvild Sørvoll vid Universitetssjukhuset i Nordnorge på en presskonferens och fortsätter:

– Sådana antikroppar kan aktivera och binda blodplättar som gör att de klumpar ihop sig.

Ska vidare undersöka reaktionen

Det tre studerade kvinnorna som avled var 37-54 år, och de fick blodproppar i hjärnan. En 39-årig kvinna och en man på 32 år har nu tillfrisknat. Alla jobbade inom vården.

– Jag kan knappt tänka mig mer allvarliga biverkningar, säger läkaren Pål André Holme, vid Oslo universitetssjukhus, rapporterar TV2.

Forskarna kallar personernas tillstånd för ”vaccininducerad immun trombotisk trombocytopeni”, med bland annat låga blodplättsnivåer.

En tysk studie har alldeles nyligen kommit fram till samma resultat, skriver Aftenposten.

Det norska teamet har inte hittat några andra gemensamma nämnare hos personerna, förutom att de fått vaccinet. Det ska undersökas vidare. 

Se mer:

”Uppsidan av att ta vaccinet mycket större än nedsidan”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.