Vitaepro påstås, enligt reklamen, innehålla "trygga och rena ingredienser". Men Expressen kunde avslöja att Livsmedelsverket fått in åtta rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar, som leverpåverkan och allergiska reaktioner, av preparatet senaste åren. Foto: Robin AronVitaepro påstås, enligt reklamen, innehålla "trygga och rena ingredienser". Men Expressen kunde avslöja att Livsmedelsverket fått in åtta rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar, som leverpåverkan och allergiska reaktioner, av preparatet senaste åren. Foto: Robin Aron
Vitaepro påstås, enligt reklamen, innehålla "trygga och rena ingredienser". Men Expressen kunde avslöja att Livsmedelsverket fått in åtta rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar, som leverpåverkan och allergiska reaktioner, av preparatet senaste åren. Foto: Robin Aron
VD för VitaeLab Siv-Katrin Ramskjell säger att de känner till de norska biverkningsrapporterna: "Vi för en dialog med Mattilsynet för att säkerställa att alla sådana händelser noggrant granskas." Foto: Robin AronVD för VitaeLab Siv-Katrin Ramskjell säger att de känner till de norska biverkningsrapporterna: "Vi för en dialog med Mattilsynet för att säkerställa att alla sådana händelser noggrant granskas." Foto: Robin Aron
VD för VitaeLab Siv-Katrin Ramskjell säger att de känner till de norska biverkningsrapporterna: "Vi för en dialog med Mattilsynet för att säkerställa att alla sådana händelser noggrant granskas." Foto: Robin Aron
Expressens granskning av kosttillskottet Vitaepro har fått norska tillsynsmyndigheten Mattilsynet att reagera.Expressens granskning av kosttillskottet Vitaepro har fått norska tillsynsmyndigheten Mattilsynet att reagera.
Expressens granskning av kosttillskottet Vitaepro har fått norska tillsynsmyndigheten Mattilsynet att reagera.

Norsk myndighet granskar Vitaepro

Publicerad

Expressens granskning av kosttillskottet Vitaepro har fått norska tillsynsmyndigheten Mattilsynet att reagera.

Den norska myndigheten ska nu utreda hälsoriskerna med pillret. Det har kommit totalt tjugo rapporter om biverkningar från Sverige och Norge.

– Den yttersta konsekvensen kan bli att dra in produkter från marknaden, säger sektionschefen Merethe Steen till norska E24.

Vitaepro är enligt tillverkaren Vitaelab ett av Nordens mest använda kosttillskott. Pillren påstås vara bra för hälsan, bland annat för hjärtat, immunsystemet, muskler, leder och alla kroppens celler.

Vitaepro påstås, enligt reklamen, innehålla "trygga och rena ingredienser". Men Expressen kunde avslöja att Livsmedelsverket fått in åtta rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar, som leverpåverkan och allergiska reaktioner, av preparatet senaste åren.

"Vi vill titta närmare på anmälningarna"

Två norska affärsmän ligger bakom Vitaelab. Efter Expressens avslöjanden har den norska Mattilsynet, motsvarigheten till svenska Livsmedelsverket, reagerat. Den norska myndigheten har fått in tolv rapporter om biverkningar av Vitaepro mellan 2008 och 2015. Nu ska myndigheten granska de sammanlagt tjugo biverkningsrapporterna från Sverige och Norge, rapporterar norska nättidningen E24.

– Vi vill titta närmare på anmälningarna om biverkningar från Sverige och de senaste anmälningarna om biverkningar från Norge, säger sektionschef Merethe Steen till E24.

– Mattilsynet ska ta kontakt med Livsmedelsverket för att få information om bivirkningarna, och värdera behovet av uppföljning, säger Steen.

Livsmedelskontrollsmyndigheterna i Norden samarbetar om att utbyta information om biverkningar.

– Om det finns ett sannolikt ett samband mellan intag av kosttillskott och allvarliga biverkningar, kommer vi att gå vidare med ärendet. I extrema fall kan produkter tas bort från marknaden, säger Steen till E24.

Manar till försiktighet

Professor Jan Øyvind Moskaug, sektionen för biokjemi vid Universitetet i Oslo, slår larm om riskerna med kosttillskott som Vitaepro. Han säger till E24 att det är ett "riskabelt hälsoexperiment" och vill ha skärpta regler. Professorn framhåller att senaste årens forskning visat att tillskott tvärtom kan vara hälsofarliga.

– Dokumentationen om de påstådda positiva effekterna inte har blivit bättre med åren.

Man har exempelvis sett ökad spridning av farlig hudcancer hos möss som fick antioxidanter. Fram tills forskningen visat om tillskott är bra eller dåligt för hälsan manar Jan Øyvind Moskaug till försiktighet.

Norska Mattilsynet lovar nu tuffare tag mot kosttillskott, man arbetar bland annat på en lista över tillåtna ämnen och maxgränser.

Känner till biverkningsrapporterna

VD för VitaeLab Siv-Katrin Ramskjell säger att de känner till de norska biverkningsrapporterna:

– Vi för en dialog med Mattilsynet för att säkerställa att alla sådana händelser noggrant granskas.

Hon säger vidare:

– Mattilsynet har dock inte kunnat fastställa med säkerhet att en del av symtomen orsakats av Vitaepro. Detta är också anledningen till att informationen inte har överlämnats till oss tidigare.

Hon framhåller att Vitaepro inte har några registreringar i den europeiska säkerhetsdatabasen EudraVigilance.

– Mängden antioxidanter i VitaePro liknar dem du kan få i dig genom att äta varierad och hälsosam mat varje dag och risken att drabbas av biverkningar är därför liten.

– Vitaepro ska vara ett komplement till mat och inte användas som ett substitut för receptbelagda läkemedel. Detta framkommer också på förpackningen, säger Ramskjell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag