Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norrmännen vägrar tanka oligarkens lyxyacht Ragnar

Kaptenen: "Vi utsätts för grov diskriminering".
Vladimir Strzhalkovsky
Foto: Wikipedia
Foto: Ragnaryacht.com
Foto: Ragnaryacht.com
Foto: Ragnaryacht.com
Foto: Ragnaryacht.com
Foto: Ragnaryacht.com
1 / 7

Den tidigare KGB-agenten Vladimir Strzhalkovsky, nära vän med Rysslands president Vladimir Putin, äger den 68 meter långa lyxyachten ”Ragnar” som nu ligger i Narviks hamn.  

Båten har fått bensinstopp. 

Och norrmännen vägrar tanka den.

– De kan ro hem, säger Narvikföretagaren Sven Holmlund. 

– Vi vill lämna Narvik. Vi ville resa förra veckan, men inga leverantörer vill sälja bränsle så vi är fast här, säger i dag lyxyachtens kapten Rob Lancaster till norska NRK

Lyxyachten ”Ragnar” ligger i Narviks hamn – samtidigt som den stora Nato-övningen Cold Response pågår i området. 

Orsaken är förstås Rysslands invasion i Ukraina. 

Ägaren var KGB-agent tillsammans med Putin 

Yachtens ägare Vladimir Strzhalkovsky, 68, är nära vän med Vladimir Putin, 69. De ska på 1980-talet ha tjänstgjort tillsammans inom den ryska underrättelsetjänsten KGB i Sankt Petersburg. 

Strzhalkovsky var biträdande ekonomiminister i Ryssland och ledde en statlig avdelning för att främja turism innan han utsågs till verkställande direktör för det multinationella gruvföretaget Norilsk Nickel 2008. Tre år senare ska han ha lämnat företaget med ett avgångsvederlag på 100 miljoner dollar, cirka 900 miljoner kronor. 

Vladimir Strzhalkovsky är sedan 2018 ordförande i den ryska fotbollsklubben Dynamo Moskva. 

Vladimir Strzhalkovsky är mångmiljardär.
Foto: Wikipedia

Han står ännu inte på EU:s sanktionslista, men det bekymrar inte norrmännen som nu vägrar tanka hans lyxyacht.

Kaptenen Rob Lancaster säger till NRK att han och besättningen nu utsätts för ”grov diskriminering”.

– Jag är upprörd. Jag har förstått att diskriminering är förbjuden i Norge. Vi är en västlig besättning med 16 personer ombord. Vi har ingenting med ägaren av båten att göra, säger han.

Lancaster säger samtidigt att han har kontaktat samtliga bränsleleverantörer i Narvik.

– De lokala leverantörerna säger bara att de inte vill sälja till oss. Vi förklarar att vi inte står på sanktionslistan och att vi seglar under Malta-flagg och att vi inte är en rysk besättning. Men ingen vill lyssna på oss. 

Lyxyachten är nu fast i Narvik.
Foto: Ragnaryacht.com
Ombord finns bland annat ett stort matrum.
Foto: Ragnaryacht.com
På ”Ragnar” sover passagerarna kungligt.
Foto: Ragnaryacht.com
Ett stort gym finns också ombord.
Foto: Ragnaryacht.com
Middagarna kan också ätas utomhus.
Foto: Ragnaryacht.com

”De kan ro hem”

Företagaren Sven Holmlund är en av de som säger nej till att tanka upp den ryskägda lyxyachten. 

– Varför ska vi hjälpa dem? De kan ro hem, eller använda seglen, säger han till NRK. 

Förra året uppgavs att den 68 meter långa yachten ”Ragnar”, som är en ombyggd isbrytare, var till salu för 59 miljoner pund, cirka 730 miljoner kronor. Samtidigt blev det känt att fartyget hyrdes ut för motsvarande 400 000 kronor i veckan. 

Fartyget har också en egen hemsida

Av den framgår bland annat att ”de lyxiga mastersviterna kommer att vara din perfekta tillflyktsort utan omvärldens rörelse. Ingen kommer att störa dig – njut av friheten med rymliga och eleganta rum, komfort och oklanderlig service.”

Fartyget är byggt för att kunna ”nå de kallaste och farligaste delarna av planeten – Arktis och Antarktis”, står det också på hemsidan.  

Helikopterplatta, gym – och snöskotergarage

Ombord finns bland annat spa, gym, restaurang, bar och en pool. Det finns också ett garage med snöskotrar, vattenskotrar och skidor – och en helikopterplatta. 

Narviks kommunalråd Rune Edvardsen säger till NRK att han förstår att situationen för besättningen på ”Ragnar” är krävande, men han hävdar samtidigt att han inte kan påverka situationen. 

– Jag förstår att det är svårt att köpa bränsle, men det är inget som jag som politiker kan påverka. Många leverantörer är nog själva rädda för att bli utsatta för sanktioner. Detta är en situation som norska myndigheter och EU måste hantera, säger han. 

När lyxyachten anlände till Narvik var planen att de skulle åka vidare till Svalbard och Grönland, men nu vill kaptenen och hans besättning bara till hemmahamnen på Malta.

Se även:

Polisen beslagtar världens dyraste yacht från rysk oligark

Italiensk polis beslagtog Andrej Melnitjenkos yacht i fredags.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.