Tjostolv Moland och Joshua French. Foto: Vegar K. Vatn,
Tjostolv Moland och Joshua French. Foto: Vegar K. Vatn,

Norrmännen döms till döden – igen

Publicerad
Uppdaterad
Norrmännen Tjostolv Moland, 28, och Joshua French, 27, slipper inte dödsstraff.
I dag fastställdes domarna för mordet på den kongolesiske chauffören för andra gången.
De ska även betala 3,4 miljarder kronor i skadestånd tillsammans med den norska staten.

De två norrmännen dömdes till mord respektive mordförsök på chauffören Abedi Kasongo i september – men överklagade.
I eftermiddag kom domen. Kungörandet inleddes nästan fyra timmar efter att norrmännen anlänt till rätten. Domaren gick igenom åtalspunkterna och bevisen. Sedan meddelade rätten att Moland var skyldig till mord, spionage, mordförsök och konspiration. Rätten har inte hittat några förmildrande omständigheter och fastställer den första domen. Han döms även till 20 års fängelse för olovligt vapeninnehav, skriver Verdens Gang.

Kan ansöka om benådning

Domstolen anser att Joshua French gjort sig skyldig till mordförsök, spionage, konspiration och väpnat rån. Inte heller i hans fall finns några förmildrande omständigheter, menar rätten och fastställer dödsstraffet på nytt. Precis som Moland döms han även till 20 års fängelse för olovligt vapeninnehav.
– Jag är förvånad över att de inte kan ändra sig, säger Joshua French efter domen till Verdens Gang.
Norrmännen har möjlighet att överklaga på nytt, och kan även ansöka om benådning.

"Dådet var planerat"

Norrmännen och den norska staten åläggs att betala 3,4 miljarder kronor i skadestånd till Kongo-Kinshasa. Däremot avvisar domstolen skadeståndskraven från chaufförens änka, de två vittnena, en farbror och transportfirman, skriver Verdens Gang.
Enligt rätten är det klart att Moland skjutit och dödat chauffören, att French är medskyldig och att dådet var planerat. De ska även ha försökt döda ett vittne. Domstolen hävdar att Moland har erkänt mordet i ett brev han skrev när han var sjuk.

Nekar till brott

I maj anlitade Tjostolv Moland och Joshua French chauffören Abedi Kasongo för att köra dem till grannlandet Uganda. Två vittnen hävdar att de sett dem skjuta chauffören, men norrmännen har hela tiden nekat till brott och hävdar att en beväpnad liga ligger bakom mordet. De greps några dagar senare och dömdes till döden den 8 september.
De två norrmännen har en bakgrund inom det norska försvaret och har även arbetat för privata säkerhetsbolag. När de greps den 9 och 11 maj bar de id-handlingar från försvaret.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag