När grannarna var på långsemester i Spanien slog grannen till. Han rev helt sonika den del av deras hus som han menar ligger på hans tomt. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETNär grannarna var på långsemester i Spanien slog grannen till. Han rev helt sonika den del av deras hus som han menar ligger på hans tomt. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
När grannarna var på långsemester i Spanien slog grannen till. Han rev helt sonika den del av deras hus som han menar ligger på hans tomt. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
Utsikten från klippan där huset ligger är en av de bästa i området. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETUtsikten från klippan där huset ligger är en av de bästa i området. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
Utsikten från klippan där huset ligger är en av de bästa i området. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET

Norrman rev halva sin grannes hus efter fejd

Publicerad

Här gick den norska grannfejden helt över styr.

När den ena grannarna Wencke och Roger Waage var på semester i Spanien slog Arne Vigeland andra till.

40-åringen kallade in hantverkare och grävskopor och rev halva huset för grannarna, skriver Dagbladet.

I flera år har grannfejden rasat i bostadsområdet på Nesøya, som ligger vackert vid Oslofjorden, sydväst om den norska huvudstaden.

Orsaken är att nyinflyttade Arne Vigeland, 40, har synpunkter på hur gränserna mellan tomterna respekterats.

I helgen gick han till handling.

Enligt Vigeland har grannarna Wencke Waage, 66, och Rogert Waage, 70, ett hus på sin tomt som dels sticker in på hans tomt, dels blockerar huset det han beskriver som en av de bästa utsiktspunkterna i området.

Sågar och grävskopa

Så medan grannarna var i Spanien på en långsemester, hurde Vigeland in hantverkare som med sågar, bräckjärn och grävskopa helt enkelt rev den del av huset som han anser står på hans tomt.

– Det här är förfärligt. Vi känner oss trakasserade och maktlösta. Våra döttrar tar hand om det här, och vår advokat har befallit oss att inte komma hem, säger Wencke Waage till Budstikka.

Stått där sedan 1947

Huset har varit verkstadsbod och lagringsutrymme och har stått där länge.

– Huset har stått där sedan det byggdes 1947 och det har aldrig varit några problem. Det som skett nu är bara helt absurt, säger Heidi Waage, dotter till Wencke och Roger till Dagbladet.

– Växthuset vi hade är helt jämnat med marken och allt material de rivit bort har de kastat in i köksträdgården. I huset hade min far en snickarverkstad och min mor en ateljé. Det var målerier, vävkonst, gamla fotoalbum från min mormor och böcker från när jag och min syster gick i skolan. Allt som fanns där inne är blött, raserat och öderlagt, fortsätter hon.

"Värdelös mark"

Wencke Waage har bott i Nesøya i 60 år och det hade inte funnits några grannfejder innan Arne Vigeland köpte huset intill.

Men de senaste åren har Vigeland stört sig på att hans tomtgränser inte respekterats. Grannarna har hävdat att det varit så i generationer, men det har inte finansmannen Vigeland accepterat.

Heidi Waage menar att den lilla tomtfliken mellan föräldrarnas rivna hus och kanten på den klippa det står på är värdelös.

– Det är en tunn remsa på två meter. På den andra siden är det en tio meter hög bergvägg. Nu när han rivit har han tagit bort allt det som skyddade mot stupet, så nu kan vi inte ha barnen här, säger hon.

"Byggdes av min far"

I helgen lät Vigeland också en grävskopa riva en del av en stenmur som ligger mellan hans och grannen Walther Medins tomter.

– Den muren byggde min far för 70 år sedan, säger Medin till Budstikka.

"Äganderätten gäller"

Arne Vigelan förnekar inte att han ligger bakom rivningarna. I Dagens Næringsliv förklarar han sig.

– Äganderätten gäller. Den är starkare än Jantelagen, säger han.

Han menar att grannarna tagit för vana att strunta i gränserna.

– Jag brukar kalla dem för "läkare utan gränser". Nästan alla där är läkare, säger han till Dagens Næringsliv

Har polisanmälts

Han menar att grannarna nu försöker framställa honom som en osympatisk rikeman som kommit in utifrån.

– Jag menar att jag förs till galgen för att jag har ett stort hus. Jag har jobbat i finansbranschen i London och då blir man misstänkliggjord direkt.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag