Foto: Vegar K. Vatn,
 Foto: Vegar K. Vatn,

Norrmän överklagar inte dödsdom

Publicerad
Uppdaterad
De två norrmän som dömts till döden i Kongo-Kinshasa för mord och spioneri kommer inte att överklaga domen.
Tjostolv Moland och Joshua Frenchs norske advokat säger till norska radion att männen inte har något att vinna på ett överklagande i Kongo.
- Den här saken måste lösas på diplomatisk väg, säger Morten Furuholmen. Han kommer därför att koncentrera alla ansträngningar på att få männen utlämnade till Norge.
28-årige Moland och 27-årige French greps i början av maj misstänkta för att ha skjutit ihjäl sin chaufför, sexbarnspappan Abedi Kasongo. Den 8 september dömdes de av en militärdomstol i Kisangani till döden för mord, väpnat rån och spioneri.

Fortfarande oklart

Hur saken nu går vidare är oklart eftersom männen faktiskt redan överklagat domen och sagt att de vill ha en ny rättegång. Furuholmen utsågs efter rättegången av norska myndigheter sedan en anonym person donerat pengar för juridisk hjälp åt norrmännen. Därmed råder enligt norska källor viss förvirring om vad som nu ska ske.

Inga dödsstraff på länge

Dödsstraff har inte verkställts på länge i Kongo-Kinshasa, men utrikesminister Jonas Gahr Störe ska under tisdagen i samband med FN:s stundande generalförsamling i New York överlägga med sin kongolesiske kollega Alexis Thambwe Mwamba för att få ytterligare formella garantier för att inte straffen verkställs. Störe betonar dock att han "för närvarande" inte tänker ta upp frågan om norrmännen kan få avtjäna sina straff i Norge eftersom männens tidigare överklagande innebär att det inte finns en dom som vunnit laga kraft.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag