Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morgan Johansson om upploppen: Problemet var inte för få poliser

Orden om Paludan: ”Han verkar vara ute efter att skada Sverige”
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att det fanns tillräckligt med polisresurser för att ”stävja” upploppen under påskhelgen.

Han anser inte att problemet var för lite polisresurser.

– Utan snarare att ha rätt antal poliser på rätt platser vid rätt tillfällen, säger han.

Ett ”obegripligt uttalande” enligt Moderaternas Johan Forssell – som kräver att ministern ber om ursäkt till ”alla poliser som riskerat livet i kravallerna”.

Läget var tufft för polisen vid upploppen under påskhelgen. Flera poliser skadades och polismateriel både förstördes och stals. Men justitieminister Morgan Johansson (S) hävdar att man var tillräckligt rustade.

– Det var en svår situation, men samtidigt har man kunnat sätta in de polisresurser som behövdes för att stävja detta och man har ett bra utredningsmaterial också, mycket filmmaterial inte minst, för att kunna lagföra så många som möjligt av de här våldsverkarna, säger han till TT.

– Problemet var inte för lite polisresurser, utan snarare att ha rätt antal poliser på rätt platser vid rätt tillfällen.

Johan Forssell till Johansson: Be om ursäkt

Efter det uttalandet riktar nu Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell hård kritik mot S-ministern. 

– Det är ett helt obegripligt uttalande av Morgan Johansson att poliserna inte var få för under kravallerna. Under helgen har vi fått många rapporter från poliser som beskrev hur de kämpade för livet och fick utstå både stenkastning och regelrätta attacker. 26 poliser skadades av ligisternas stenkastning och regelrätta attacker, säger han.

Forssell vill att Johansson ber om ursäkt till de poliser som var på plats, efter uttalandet.

– Ytterst är det justitieministerns ansvar att se till att poliserna är tillräckligt många, att de har effektiva verktyg och rätt lagstiftning till skydd för sig själva. Morgan Johansson borde be om ursäkt till alla poliser som riskerat livet i kravallerna.

SD: ”Huvuden hade rullat”

Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD, är mycket kritisk till att upploppen blev så våldsamma.

– Om ett motsvarande monumentalt misslyckande skett i näringslivet då hade huvuden rullat. Högre chefer hade fått gå på dagen. Det är en sak med ledarskapet. Sen behövs det utrustning också, men jag tycker, i det här läget: Ge polisen det de säger att de behöver. Säger de att de behöver vattenkanoner för att kunna skjuta vattenkanoner på buset, ge dem vattenkanoner, säger han till TV4 Nyheterna.

Kanalen frågar om han syftar på om personerna vars huvuden ska rulla är polisanställda.

– Det behövs nog tittas på det också. Men det finns ett politiskt ledarskap ytterst också, i termer av Morgan Johansson som misslyckats drastiskt i sitt uppdrag.

Kunde inte ge vård

Paludan har själv berättat att han återigen kan komma till Sverige i veckan. 

Linköping och Norrköpings kommun har nu skrivit ett gemensamt mejl till polisen om att neka honom tillstånd, vilket de fått information om att han redan ansökt om.

– Vår ståndpunkt är att Polismyndigheten under de här omständigheterna inte borde bevilja fler allmänna sammankomster, säger Anna Thörn, kommundirektör i Norrköping, på en presskonferens.

Flera offentliga lokaler och byggnader skadades under torsdagens och söndagens upplopp i Navestad i Norrköping, bland annat vård- och omsorgskontorets dagliga verksamhet och en barnavårdscentral.

M, L och SD: Har inget förtroende för Morgan Johansson

Kritiken efter upploppen: "Borde avgå"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.